latinica  ћирилица
07/05/2021 |  14:36 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

Хандке: Дошао сам у Српску упркос "јаким вјетровима" који су били против тога

Нобеловац Петер Хандке изјавио је данас у Бањалуци да је одлучио да дође у Републику Српску упркос "јаким вјетровима" који су били против тога.
Петар Хандке у Бањалуци - Фото: РТРС
Петар Хандке у БањалуциФото: РТРС

- Срећан сам што сам овдје. Ово је велики тренутак за мене - рекао је Хандке новинарима у Бањалуци након састанка са највишим званичницима Републике Српске.

Он је нагласио да његове импресије најбоље описују стихови чувене пјесме недавно преминулог Предрага Живковића Тозовца "дугачка је Лајковачка пруга...".

Хандке је навео да је прије 20 година посјетио кућу у којој је одрастао нобеловац Иво Андрић.

Са чувеним нобеловцем Петером Хандкеом данас су се у Бањалуци састали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин, предсједник Академије наука и умјетности Рајко Кузмановић, те прослављени режисер Емир Кустурица.

Споменик нобеловцу Петеру Хандкеу, који је недавно постављен у Бањалуци, данас је имао прилику да види овај велики аустријски књижевник.

Додик, Кустурица и Хандке

Хандке је заједно са Додиком и Кустурицом посјетио локацију на којој је споменик недавно постављен. Споменик се налази код зграде Владе гдје је недавно изграђен нови хотел фирме Интеграл.

Након боравка у Бањалуци, Хандке ће заједно са Додиком и Кустурицом посјетити Андрићград, гдје ће му у Андрићевом институту бити уручена "Велика награда Иво Андрић".

Након уручења награде биће уприличен округло сто, на којем ће о књижевном стваралаштву и значају дјела Петера Хандкеа говорити Кустурица, те еминентни академици и књижевници.