latinica  ћирилица
07/05/2021 |  14:56 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Долазак Хандкеа задовољство за Бањалуку и Српску

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је долазак нобеловца Петера Хандкеа велико задовљство за Бањалуку и Републику Српску, те да Српска цијени озбиљно свјетско стваралаштво, које долази из пера и мозга човјека који ју је посјетио.
Жељка Цвијановић и Петер Хандке (Фото: Инстаграм/ Жељка Цвијановић) -
Жељка Цвијановић и Петер Хандке (Фото: Инстаграм/ Жељка Цвијановић)

-Хандке разумије контекст у којем се налази. И сам је рекао да су многи вјетрови дували против његовог доласка овдје, да су многи који су слали ружне ријечи настојали тим ружним ријечима да га обесхрабре - рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Цвијановић је нагласила да је упркос томе нобаловац одлучио да дође у Бањалуку, што је велика ствар.

- То је велика ствар, али и велика срамота за све оне који су покушали да га обесхрабре и који су га називали разним именима, покушали да га спријече, водили неке логистичке активности да се ово не деси - истакла је Цвијановић након састанка Хандкеа са највишим званичницима Републике Српске.

Цвијановић је поручила да је Хандке у Републици Српској радо виђен гост.

- Чињеница да је добио највише признање показује какав однос имамо према њему, његовом стваралаштву и коначно према његовом разумијевању - додала је Цвијановић.

Цвијановић је додала да се највише признање даје људима са изузетним заслугама, те да ту награду свакако заслужује човјек који је толико постигао у свијету умјетности, односно књижевности и због свега онога што је дао човјечанству за вријеме свог стваралаштва.

Предсједница Републике Српске уручила је Хандкеу Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском.