latinica  ћирилица
07/05/2021 |  17:02 | Аутор: СРНА

Линта: Непријатељска политика Загреба према Србији и српском народу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да је намјера Хрватске да формира војни камп на Косову и Метохији један у низу непријатељских чинова и непријатељске политике званичног Загреба према Србији и српском народу.
Миодраг Линта - Фото: СРНА
Миодраг ЛинтаФото: СРНА

Линта је подсјетио да је Хрватска међу првим државама признала једнострано проглашену независност Косова и давала је велику подршку Приштини да уђе у регионалне и међународне организације.

Такође, додао је, Хрватска је донијела одлуку да значајно повећа своје војне снаге у оквиру мисије КФОР-а на Косову и Метохији још од 2009. године и активно се залаже да лажну државу Косово признају и земље које то досад нису учиниле.

Линта је напоменуо да је прије неколико дана хрватски министар одбране Марио Баножић рекао у Приштини да ће Хрватска активно помоћи стварање војске такозваног Косова и најавио потписивање новог меморандума о разумијевању између хрватског и приштинског министарства одбране.

Он је навео да су још приликом потписивања претходног меморандума 2012. године тадашњи хрватски министар одбране Анте Котромановић и тадашњи министар безбједносних снага у Приштини Агим Чеку, договорили сарадњу и школовање припадника косовских безбједносних снага на хрватском војном универзитету.

Линта је у саопштењу истакао да у Србији послује око 200 хрватских предузећа, чија укупна вриједност улагања износи око 800 милиона евра, док на тржишту Хрватске послује свега 10 српских фирми чије инвестиције износе свега око 40 милиона евра.

Хрватска, додаје он, спречава улазак српског капитала и истовремено протјерује досадашње српске инвестиције, а већ 30 година плански отима имовину српских фирми и стотина хиљада протјераних Срба и других оштећених грађана.

- Преостали Срби у Хрватској су грађани трећег реда и дискриминисани су у многим областима друштвеног живота. Све ове чињенице и многе друге јасно показују да Хрватска води непријатељску политку према Србији и српском народу - оцијењује Линта.