latinica  ћирилица
07/05/2021 |  19:05 ⇒ 19:06 | Аутор: СРНА

У Бањалуци откривена биста маршалу Георгију Жукову

Спомен-биста совјетског војсковође и маршала Георгија Константиновича Жукова откривена је данас у Бањалуци поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом, чиме је означен завршетак Другог свјетског рата у Европи.
Игор Калабухов испред бисте маршалу Жукову (фото: А. Чавић) -
Игор Калабухов испред бисте маршалу Жукову (фото: А. Чавић)

Спомен-бисту на Тргу палих бораца открили су амбасадор Русије у Бих Игор Калабухов и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, те у част свих бораца положили вијенце, саопштено је из Градске управе.

Калабухов је изразио је задовољство што има прилику да присуствује историјском догађају и за Бањалуку, али и за Русију - откривању бисте истакнутом војсковођи Жукову.

- Памћење његове улоге и хероизма се пажљиво чува у Русији, а ова биста је убједљив доказ да је Жуков битан и за српски народ - рекао је Калабухов обраћајући се након откривања бисте.

Он је оцијенио да покушаји искривљења историје треба да буду спријечени, што је и дуг насљедника заједничке побједе.

- У том ставу смо јединствени - додао је руски амбасадор.

Он је захвалио за овај изузетно значајан пројекат, те пријатељски гест који ће несумњиво допринијети јачању културне сарадње, као и додатном духовном зближавању руског и српског народа.

- Посебно високо цијенимо да људи у Републици Српској његују културу сјећања и да се залажу за очување историјске истине о Другом свјетском рату - навео је Калабухов.

Из Градске управе су навели да маршал Жуков представља дио историјских личности које ни у једном моменту нису поклекнуле пред непријатељем и захваљујући којима данас српски народ живи у слободи.

Маршал Жуков био је војсковођа који је прошао све степенице војне службе, од обичног војника до маршала, а упркос бројним повредама и болестима никада се није предавао и себе је у потпуности ставио у службу своје земље и народа.

Управо из тог разлога, давани су му увијек најтежи задаци и под његовим руководством Црвена армија је побиједила до тада неуништив Вермахт код Москве.

Одбранивши Москву, а касније и Лењинград, генерал је учинио нешто што са данашње перспективе изгледа па готово немогуће, а свако његово ратно достигнуће представља спој невјероватне храбрости и пожртвованости.

Многи западни војни историчари Жукова стављају у исти ред са Александром Великим и Наполеоном јер су његове заслуге у Другом свјетском рату непроцјењиве и огромне.

Преминуо је у 78. години као једна од најпопуларнијих особа у Совјетском Савезу и сахрањен је уз војне почасти на Црвеном тргу испод зидина Кремља. На 100-годишњицу његовог рођења, Руска федерација је усвојила ред и орден Жукова.

Остаће упамћен у историји као најодликованији маршал – четири пута одликован је титулом Хероја Совјетског Савеза и један је од три носиоца Ордена побједе, а одликован је и југословенским Орденом слободе и америчком Легијом за заслуге.

Иницијативу да Жуков добије своју бисту у Бањалуци заједно су поднијели Град Бањалука и Градски одбор СУБНОР-а.