latinica  ћирилица
07/05/2021 |  19:05 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Андрићград: Нобеловцу уручена "Велика награда Иво Андрић" (ФОТО/ВИДЕО)

Нобеловцу Петеру Хандкеу у Андрићграду је уручена "Велика књижевна награда Иво Андрић" Хандкеова књига "Други мач-мајска повест" проглашена је за најбоље књижевно дјело у 2020. Предсједник Жирија књижевник Јован Делић рекао је да се Хандке својим књижевним и животним дјелом сврстао уз великане - Његоша и Андрића. Уручена му је и Повеља почасног грађанина Вишеграда.
Додјела награде Хандкеу у Андрићграду - Фото: РТРС
Додјела награде Хандкеу у АндрићградуФото: РТРС

Након двије и по деценије Петер Хандке поново у Вишеграду. Овај пут да прими престижну књижевну награду названу по великану писане ријечи Иви Андрићу. Тренутак препун симболике, два нобеловца један до другог, иако их дијеле епохе, спаја их величанствено књижевно дјело и разумјевање историје народа са ових простора, посебно српског. Зато је Јован Делић образлажући награду , и рекао да је ово његова кућа, његов град и његова ријека.

- Зато је Хандке планетарна појава, за нас за мене, он је митска косовска личност стара шест и по стољећа, зато је прави завичај Хандкеа Косово и Метохија. Зато се он поистовјећује са Његошем и Андрићем - рекао је Јован Делић, предсједник жирија за додјелу "Велике књижевне награде Иво Андрић".

Нобеловци

Уручујући награду, директор Андрићевог Института Емир Кустурица кратко је говорио, а све рекао о Петеру Хандкеу

- Хвала ти брате, хвала ти брате , хвала ти брате - нагласио је Кустурица. 

Нобеловац Петер Хандке казао је да се упознао са дјелом нобеловца Иве Андрића али и дјелима Милоша Црњаског, Меше Селимовића, књижевнику Миловану Данојлићу који живи и ради у Француској упутио је поздраве из Вишеграда и захваланост. Поручио је да књижевност може бити лијек за наше различитости и проблеме.

- Ови страшни ратови који су се догодили на Балкану, ма колико то апсурдно звучало, донијели су и нешто добро. Први пут сам у животу од ријечи до ријечи ишчитао дјела Иве Андрића - поручио је Хандке.



Хандкеу је одлуком Сената Универзитета у Источном Сарајеву додијељена титула почасног доктора за заслуге у области културе, умјетности и стваралаштва.

-Али и због односа према мом српском народу, хвала вам што проносите истину о Србима - истакао је Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

У Андрићевом институту одржан је округли сто на којем су академици, књижевници говорили о дјелу Петера Хандкеа, међу учесницима били су Матија Бећковић, Мухарам Баздуљ и други.