latinica  ћирилица
07/05/2021 |  19:22 ⇒ 19:22 | Аутор: СРНА

Куртијева тужба је скретање пажње са економије

Нова најава "тужбе за геноцид" премијера самозваног Косова Аљбина Куртија против Србије представља још један покушај скретања пажње јавности са чињенице да Приштина нема одговоре на, прије свега, социјална и економска очекивања грађана, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Петковић је напоменуо да је Куртијева тужба неостварива, будући да самопроглашено Косово није држава.

- Умјесто што се бави популистичким замајавањем својих сународника најављивањем некакве тужбе против Србије, Курти би требало коначно да схвати да није више опозиција и политички диверзант, већ да је са новом улогом добио и нову одговорност - истакао је Петковић у саопштењу.

Он каже да пријетње тужбама, баш као и пријетње стварањем такозване велике Албаније представљају покушај дестабилизовања прилика у региону, с обзиром на то да Приштина и даље има опасне наде да би на неки начин могла профитирати у таквом сценарију.

Петковић је нагласио да је стабилност региона, економски и демократски развој једини разуман пут за излазак из постконфликтне психозе у којој је дио друштва на Косову и Метохији и даље заробљен.

- Зато је дијалог, од којег Курти упорно бјежи, једина шанса за миран расплет и рјешавања несугласица, и што прије у Приштини то схвате то ће и шансе за превазилажење нагомиланих друштвених и економских проблема на Косову и Метохији бити веће - поручио је Петковић.