latinica  ћирилица
07/05/2021 |  19:27 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Позив хроничним болесницима да се пријаве за вакцинацију (ВИДЕО)

На бањалучком велесајму грађани старији од 65 година од данас се могу вакцинисати без предходног заказивања. На располагању им је вакцина произвођача "Астра Зенека".
Вакцинација у Бањалуци - Фото: РТРС
Вакцинација у БањалуциФото: РТРС

До прије два дана на Бањалучком велесајму вакцинисано је око 7.900 лица, од чега их је 3.000 ревакцинисано.

Сљедећа приоритетна група, која ће доћи на ред за вакцинацију су хронични болесници, ратни војни инвалиди и особе са инвалидитетом. Ресорно министарство и Институт за јавно здравство јуче си им упутили позив да се јаве тимовима породичне медицине ради евидентирања.

- Сви они који имају неко хронично обољење требају да се јаве породичном љекару који ће да процијени да ли одговарају тој групи за вакцинацију. Нама је приоритет са се сви што прије вакцинишу - изјавио је Младен Шукало, специјалиста породице медицине и члан тима за вакцинацију у Дому здравља Бањалука.

Бањалучки дом здравља им је омогућио, да се осим код породичног љекара, за вакцинацију пријаве и путем СМС поруке на број телефона 065/1314 или путем Е-чекаонице на сајту ове здравствене установе. Тиме ће аутоматски бити евидентирани у програм за вакцинацију.

У Дому здравља у Источном Сарајеву кажу да су спремни и за вакцинацију ове групе. Још није завршена вакцинација лица старијих од 65 година. Од 3.200 пријављених, вакцинисано је око половине.

- Међу пацијентима преко 65 година свакако има велики број хроничних болесника. Дакле, сачекаћемо да се вакцинише ова група која се прва пријавила, па онда и хронични болесници млађи од 65 година - нагласио је Данко Васиљевић, координатор за вакцинацију у Дому здравља Источно Сарајево.

Слична ситуација и у Дому здравља у Бијељини. Са вакцинацијом старијих од 65 година, од понедјељка ће упоредо кренути и вакцинација хроничних болесника.

- Позивам све наше становнике који су старији од 65 година или су хронични болесници да се у утоторак и сриједу, од 7-13 часова јаве у Дом здравља за бесплатну вакцинацију Астра Зенеком - поручила је директорка Дома здравља Бијељина Данијела Ђукин.

У Бијељинском дому здравља кажу да имају преко 17.000 пријављених грађана заинтересованих за вакцинацију.