latinica  ћирилица
07/05/2021 |  19:28 ⇒ 08/05/2021 | 09:07 | Аутор: РТРС

Укидање путарине обрадовалo становнике Требиња и Херцег Новог (ВИДЕО)

Путарина између Требиња и Херцег Новог од понедјељака се више неће наплаћивати. Дугогодишња иницијатива, са обје стране границе, за укидање наплате путарине, коначно је уродила плодом. Сада ће бити олакшан проток људи и робе, а привредне и туристичке везе биће боље. Влада Црне Горе за откуп концесије на дионици Мељине-Петијевићи платиће око четири милиона евра.
Гранични прелаз између Требиња и Херцег Новог - Фото: РТРС
Гранични прелаз између Требиња и Херцег НовогФото: РТРС

Од понедјељка рампа за наплату путарине одлази у прошлост, а сви који путују од Требиња до Херцег Новог путарину више неће плаћати. Укидање наплате резултат је дугогодишњих настојања локалних власти Херцег Новог и Требиња да се повежу, за која претходна Влада Црне Горе није имала слуха. Бенефити за оба града и обје државе биће вишеструки.

- Драго ми је што нам је нова Влада Црне Горе изашла у сусрет за разлику од пртходне. Тражили смо од њих и раније да се укине концесија, јер није било нормално да се та  дионица магистралног, а не ауто-пута, наплаћује тако дуго - рекао је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња очекује да ће се укидањем путарине повећати броја туриста из Херцег Новог у Требиње и обратно, као и путника у транзиту, тако да ће, како је истакао, оба града имати велику корист.

Овај пут отоврен је 2009. године и био је прва концесија на некој саобраћајници у Црној Гори по систему „узми, изгради, користи, врати“, а потписана је на 20 година. Влада Црне Горе, за откуп коцесије на дионици дугој свега 12 километара, платиће око 4, 7 милиона евра фирми „Универзал монте“ .

У претходних 12 година на овој диноци плаћала се једна од најскупљих путарина у Европи - за прелазак путничких аутомобила три евра, а за камионе и аутобусе 12, 5. Папрене цијене путарине нису одговарале квалитету пута, па су се путници најчешће и жалили на изузетно лошу саобраћајницу.

Одлука о укидању наплате путарине дочекана са одушевљењем, посебно код становника пограничног појаса.

Комшијски градови не стају са инцијативама за бољом повезаношћу и бржим протоком људи и робе, па се већ најављује могућност заједничког граничног прелаза, који би био са бх. стране, на Зупцима. Тиме би се сви, који преко Требиња путују ка херцегновској ривијери, умјесто три пута, заустављали само једном, чиме би се значајно смањиле гужве у љетним мјесецима.

Сабораћајница ће бити реконструисана, посебно критична дионица у мјесту Котобиље, најаксаније до августа ове године, за шта је концесионар "Универзал монте" издвојио око 300.000 евра.