latinica  ћирилица
07/05/2021 |  19:32 ⇒ 08/05/2021 | 14:27 | Аутор: РТРС

Уочи Дана сјећања у Доњој Градини - жива и потресна свједочења преживјелих логораша (ВИДЕО)

Поводом обиљежавања Дан сјећања на жртве усташког злочина геноцида у Јасеновцу и Доњој Градини, наша екипа разговарала је са једним од ријетких преживјелих свједока тог великог злочина.
Десанка Грбић - Фото: РТРС
Десанка ГрбићФото: РТРС

У Независној Држави Хравсткој извршен је геноцид нас Србима, Јеврејима и Ромима, праћен стравичним злочинима усташа, којих се ужасавао чак и њемачки окупатор. Жртва геноцида је и породица Десанке Грбић, која је живјела у близини Доње Градине, највећег јасеновачког стратишта. Најстарији брат убијен је у Јасеновцу, отац се није вратио са присилног рада у Њемачкој, а мајка је убијена у масакру у оближњем селу Орахова.

- Њих 36 је тај дан ухваћено, а само једно тијело је пронађено и то жене коју су живу бацили у бунар. Остале су отјерали до Орахове, до Саве. Ни трага ни гласа од њих није било. Мој најстарији брат је погинуо у Јасеновцу, имао је само 15 година - прича Десанка.

НДХ је једина држава на свијету у којој су постојали логори за дјецу. Тада седмогодишња Десанка и четворо браће и сестара отјерани су у дјечији логор у Сиску. Они су логор преживјели, али многобројна козарачка дјеца нису.

- Ко зна по колико дјеце је умрло за једну ноћ. Ту није било ни хране, ни воде, само неку сламу су нам бацили на под и на томе смо лежали - додала је.

У НДХ Срби, Јевреји и Роми били су стављени ван закона, а циљ је био истребљење. Само у Доњој Градини убијено је 366.000 људи.

- Земаљска комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача је у свом елаборату, који је објављен 1946. године, извијестила је да коначан број јасеновачког логора никада неће моћи бити утврђен, али да би тај број могао бити између 500 до 600 хиљада жртава. Званичан број жртава за вријеме Југославије био је 700 хиљада жртава - нагласила је директорка Спомен-подучја Доња Градина Тања Тулековић.

У Спомен подручју Доња Градина сутра у 11.00 часова биће положени вијенци и цвијеће на гробном пољу "Тополе", и служен парастос. Због епидемиолошке ситуације број посјетилаца је ограничен.