latinica  ћирилица
07/05/2021 |  21:27 ⇒ 21:29 | Аутор: РТС

УЕФА се договорила са већином "одметника"

Од 12 клубова који су покренули причу о Суперлиги, девет се покајало и признало грешку, али и прихватило посљедице и казне од УЕФА.
УЕФА - Фото: ТАНЈУГ
УЕФАФото: ТАНЈУГ

УЕФА је саопштила да је постигнут договор са девет од 12 клубова покретача Суперлиге, о посљедицама и казнама због покушаја оснивања такмичења ван званичних фудбалских организација.

Бијелу заставу су истакли Манчестер сити, Манчестер јунајтед, Ливерпул, Тотенхем, Арсенал, Атлетико, Милан и Интер. 

Поменути клубови који су се одрекли Суперлиге, мораће да се одрекну и пет одсто УЕФА наградног фонда за прву сезону коју буду играли у међународним такмичењима.

Такође, као гест добре воље - уплатиће заједно 15 милиона евра за дјецу, омладину и нижеразредне клубове у локалним заједницама.

Уколико поново буду преговарали о учествовању у неком сличном такмичењу, ван званичних оквира, биће кажњени са 100 милиона евра, а 50 милиона ће платити уколико прекрше договор са УЕФА.

- Након што су ови клубови преузели одговорност и показали жељу да поправе све што су направили, Уефа жели да затвори ово поглавље и настави даље у позитивном духу - поручио је први човјек Европске фудбалске уније, Александар Чеферин.

Мадридски Реал, Барселона и Јувентус још не признају пораз, па се епилог борбе са УЕФА тек очекује, а казне ће, без дилеме, бити далеко теже.