latinica  ћирилица
07/05/2021 |  22:01 ⇒ 22:02 | Аутор: Агенције

Туристи обољели од ковида у Црној Гори биће лијечени о трошку државе

У сусрет туристичкој сезони у Црној Гори финализовани су здравствени протоколи, а Влада је донијела одлуку да се страним туристима који се разболе од ковида за вријеме боравка у тој земљи омогући болничко лијечење о трошку Црне Горе.
Црна гора - Туризам (Фото:novostidana.rs) -
Црна гора - Туризам (Фото:novostidana.rs)

Министар економског развоја Јаков Милатовић рекао је на конференцији за новинаре да ће здравствени протоколи наредне седмице бити дистрибуирани туристичкој привреди и амбасадама, и биће и на енглеском и руском језику.

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић је рекла да су се потрудили да поједноставе протокол и да ће туристима бити објашњено како да се понашају ако осјете симптоме ковида или се заразе ковидом, преносе "Вијести".

- Влада је донијела одлуку да се туристи, који се разболе од ковида-19 за вријеме боравка у Црној Гори и буду болнички збринути, лијече о трошку државе - рекла је она.

PCR тестирање ће се, у случају да је туристима потребно за повратак у своју земљу, несметано обављати у Црној Гори на два паралелна начина - један ће бити организован уз помоћ Института за јавно здравље Црне Горе и вршиће се бесплатно, а туристи ће имати на услузи и могућности израде тестова и у приватним лабораторијама, додала је министарка.

Сви хотелијери ће 10 одсто капацитета намијенити за евентуалне случајеве оболијевања од ковида-19, најавила је такође Боровинић Бојовић.

На снази остаје мјера о уласку у Црну Гору без теста држављанима Србије, Хрватске, БиХ, Русије, Белорусије, Украјине и Албаније.