latinica  ћирилица
07/05/2021 |  22:17 ⇒ 22:19 | Аутор: sputniknews.com

Швеђани први почели са продајом еколошки прихватљиве нафте

Шведски Лундин Енерџи продао је прву свјетски сертификовану угљенично неутрално произведену нафту рафинерији Сарас на италијанском острву Сардинија, саопштила је та компанија.
Нафта (Фото: Fotolia/Tarasov_vl) -
Нафта (Фото: Fotolia/Tarasov_vl)

Лундин Енерџи је испоручио прве бареле карбонски потпуно неутралне нафте Сарасу са свог поља “Едвард Григ“ у приобаљу Норвешке, које је уједно и прво нафтно поље на свијету које је сертификовала независна специјализована агенција за тестирање и сертификацију Интертек Група у оквиру свог сертификата Карбон клир, преноси агенција Анадолија.

Поље је сертификовано као нискоугљенично са емисијом током цијелог животног вијека од 3,8 кг CO2 по барелу еквивалента нафте, укључујући истраживање, развој и производњу, што је пет пута мање од свјетског просјека.

Компанија је саопштила да је карбонски неутрална нафта продата рафинерији Сардиније након што је вишак емисије од 2.302 тоне CO2 компензован путем висококвалитетног, на природи базираног пројекта хватања угљеника који је сертификовала америчка организација Верифајд Карбон Стандард (ВЦС).

Поред тога, Интертек је независно сертификовао целокупну трговину као карбонски неутралну у складу са својим стандардом КарбонЗироТМ, што значи да није дошло до нето емисија током производње сваког барела испорученог Сарасу.

Ник Вокер, предсједник и извршни директор компаније Лундин Енерџи навео је у саопштењу да ова трговина, коју је омогућило вођење стратегије декарбонизације индустрије, пружа доказ о томе куда иде тржиште сирове нафте и потенцијалној вредности која се може остварити кроз ефикасно, индустријски вођено смањење емисија, пренио је портал Каматица.

Компанија је обећала да ће од 2025. године сваки барел које производи Лундин Енерџи бити угљенично неутралан.