latinica  ћирилица
08/05/2021 |  09:20 ⇒ 12:18 | Аутор: РТС

У сукобима полиције и вјерника у Јерусалиму више од 220 повријеђених

У сукобима изреалске полиције и Палестинаца у Јерусалиму, гдје су код џамије Ал Акса Палестинци гађали каменицама израелску полицију која је одговорила гуменим мецима, воденим топовима и сузавцем, повријеђено је 205 Палестинаца и 17 полицајаца.
Јерусалим (фото: Bienchido / CC BY-SA 4.0) -
Јерусалим (фото: Bienchido / CC BY-SA 4.0)

Сукоби код јерусалимске џамије Ал Акса посљедица су вишедневних тензија и јучерашње погибије двојице Палестинаца након што су израелске снаге безбиједности одговориле на напад из ватреног оружја тројице људи на израелску базу на окупираној Западној обали, јавио је раније АП.

Синоћни сукоби су избили када је велики број припадника израелске полиције распоређен око џамије Ал Акса, док су муслимани клањали на вечерњој молитви у светом мјесецу Рамазана.

На видео снимцима са лица мјеста види се да су верници бацали столице, камење и друге предмете према полицији која је током интервенције упала у џамију.

Палестинска служба Црвеног полумјесеца отворила је амбуланту на мјесту сукоба и пружала помоћ повријеђенима, а израелска полиција је саопштила да је била принуђена да примјени силу како би "успоставила јавни ред нарушен побуном више хиљада вјерника - пренио је Би-Би-Си.

Представници џамије су позвали преко звучника на смиривање ситуације захтијевајући од полиције да "одмах прекине да испаљује гумене метке и сузавац на вјернике", а од младих Палестинаца да се "смире и прекину да протестују", наведено је у извјештају дописника Ројтерса са лица мјеста.