latinica  ћирилица
08/05/2021 |  09:46 ⇒ 10:12 | Аутор: РТРС

Филм "Дневник Диане Будисављевић" на РТРС у 21.00

Радио-телевизија Републике Срске приказаће вечерас у 21.10 часова играно-документарни филм "Дневник Диане Будисављевић" о жени која је спасила више од 10.000 српске дјеце из усташких логора, а поводом обиљежавања Дана пробоја Јасеновца и Дана сјећања на све жртве усташких логора и Холокауста.
Филм Дневник Диане Будисављевић - Фото: Screenshot/YouTube
Филм Дневник Диане БудисављевићФото: Screenshot/YouTube

Филм редитељке Дане Будисављевић, приказује потресну причу о страшном страдању Срба и српске дјеце.

Ово изузетно играно-документарно остварење освјетљава несвакидашњи хеоријски чин Диане Будисављевић, Загрепчанке аустријског поријекла, удате за српског хирурга, која је у вријеме усташког режима у тадашњој Хрватској из концентрационих логора спасила од смрти више од 10.000 српске дјеце.

Она је своју хуманитарну акцију покренула шест мјесеци након формирања НДХ, у јесен 1941. године, када је сазнала да Српкиње и Јеврејке са дјецом одводе у логоре у којима умиру од злостављања, глади и болести.

Користећи своје аустријско поријекло, она је са неколико пријатеља почела акцију која се убраја у најплеменитији подвиг у Другом свјетском рату.

Захваљујући њеној картотеци дјечијих судбина коју је водила, доказана су монструозна страдања српске дјеце, иако јој је комунистичка југословенска власт одмах послије ослобођења неповратно одузела ову документацију.

Дианин дневник је послије њене смрти 1978. године пронашла њена унука и на њему се базира потресна филмска прича, која свједочи о страшном времену усташких злочина.

Филм садржи болне и драматичне исказе главних актера и свједока тих догађаја, преживјеле дјеце, које је Диана спасила - Наде Влаисављевић, Милорада Јандрића и Живка Зеленбрза, који су данас већ стари људи.