latinica  ћирилица
08/05/2021 |  10:44 ⇒ 10:46 | Аутор: РТС

Пад кинеске ракете која кружи око Земље очекује се данас, али гдје - још се не зна (ФОТО)

Остаци кинеске ракете лансиране прошле недјеље могли би се да се врате у атмосферу касно у суботу, или рано у недјељу, саопштио је амерички федерални Центар чији је фокус на истраживању свемира.

Кинеско министарство саопштило је у петак да ће остаци ракете сагорјети прије уласка у атмосферу и да је мало вјероватно да ће проузроковати било какву штету.

Војска САД саопштила је претходно да Америчка свемирска команда прати неконтролисани поновни улаз кинеске ракете, преноси Ројтерс.

Организација "Аероспејс корпорејшн" навела је на Твитеру да се према посљедњим предвиђањима очекује да ће тијело ракете "лонг марч 5б" поново ући у атмосферу у 8 сати у недјељу.

Према предвиђањима те организације улазак се очекује код новозеландског Новог острва, али је, како преноси агенција, пад могућ било гдје.

Дијелови можда падну и у Италији

Из италијанске цивилне заштите упозорили су становнике јужних региона Умбрија, Лацијум, Абруцо, Молизе, Кампања, Базиликата, Апулија, Калабрија, Сицилија и Сардинија, да у ноћи са 8. на 9. мај остану "у затвореним просторима" јер постоји могућност да остаци кинеског сателита, који без контроле пада на Земљу, заврше у дијеловима управо тих италијанских региона.

Према ријечима директора Цивилне заштите Фабриција Курча, које преноси агенција Анса, постоји мала вјероватноћа да дијелови сателита, чак и ако падну, оштете зграде, али се грађанима за сваки стучај савјетују да око 2.00 часова 9. маја остану иза затворених врата.

Дијелови би, према према процјени кинеских стручњака, требало да падну негдје у море, али постоји и мала вјероватноћа да заврше тамо гдје није планирано.

Језгро ракете високо 30 метара ракете "лонг марч 5Б" лансирало је модул "Небеска хармонија" у Земљину орбиту 29. априла.

Затим је "лонг марч 5Б" ушао у орбиту, чиме је настала могућност за један од највећих неконтролисаних улазака у атмосферу. Неки експерти се прибојавају да би ракета могла да падне у насељено подручје.

Дио ракете, према подацима америчке војске, кружи око Земље на сваких 90 минута брзином од око 27.600 километара на час на висини од више од 300 километара.