latinica  ћирилица
08/05/2021 |  11:49 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Положени вијенци на гробном пољу Тополе за јасеновачке жртве (ФОТО)

На гробном пољу Тополе у Спомен-подручју Доња Градина положени су вијенци за више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја који су мучки убијени у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.
Полагање вијенаца - Фото: РТРС
Полагање вијенацаФото: РТРС

Вијенце су положили предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и предсједник Србије Александар Вучић.

Фото: РТРС

Остале присутне званице су положиле по једну ружу.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Прије полагања вијенаца служен је парастос српским жртвама, те упућене јеврејска и ромска молитва.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у знак сјећања на убијену дјецу данас ће први пут обиљежити на државном нивоу и Дан сјећања на уморену дјецу у НДХ - њих 74.642, а само у логору Јасеновац 19.432.

Фото: РТРС

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Систем логора смрти Независне Државе Хрватске обухватао је око 80 логора, а Доња Градина, као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.