latinica  ћирилица
08/05/2021 |  12:38 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Додик: Сву енергију усмјерити на јачање Српске (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да сва енергија мора бити усмјерена ка јачању Републике Српске без обзира шта причали они из међународне заједнице на чије се добре намјере не може рачунати у било којем погледу.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Коментаришући нови "нон пејпер" из Брисела, који говори о ангажману ЕУ на западном Балкану, Додик је рекао новинарима да сви "нон пејпери" у суштини изгледају исто и да је ријеч о необавезујућем покушају да се искаже став или да они који би жељели ригидније понашање на овим просторима створе себи претпоставке за тако нешто.

Он је навео да је једина реалност да се Република Српска одвоји, да живи сама, да се удружи у неком облику са Србијом - федералном или конфедералном.

- Овдје није питање зашто смо ми против њих, него зашто су они против нас. Овдје се ради о нашој, а не о њиховој земљи - поручио је Додик.

Додик је оцијенио да то повлачи много питања, те у дану када Срби обиљежавају страдање у усташком логодру Јасеновац, као дијете Козаре памти, не зато што је тако васпитан да би имао неку мржњу према Нијемцима или Усташама, него што се то не може заборавити.

- Мој базични страх је од њих, од Германа, Нијемаца, усташа који су дошли овдје и побили наш народ. То ми је у генима - рекао је Додик новинарима у Козарској Дубици.

Према његовим ријечима, ма гдје се налазио, када помисли на Јасеновац, тај базични страх доживи и да је везан за лоше намјере које они доносе, те да је тако било 1941. године и да је тако данас.

- Ми смо се увјерили кроз све ове деценије шта значи овдје присуство странаца. Увјерили смо се кроз прошли вијек који је вијек страдања Срба - подсјетио је Додик.

Он је нагласио да су овдје увијек долазили Германи и у два свјетска рата побили пола популације српског народа.

- Сада би поново уређивали наш простор овдје како они мисле да треба. Зато нам шаљу разне високе представнике, тако да су овдје били Шварц-Шилинг, два Аустријанца и сада треба да дође неки Нијемац и тако даље, што говори да њихов интерес није престао за нас - подсјетио је Додик.

Додик је истакао да га понекад зачуди њихова упорност да константно имају контролу над Србима и Републиком Српском.

- Када нам не наносе зла, онда би нам овдје доносили нека своја рјешења која су опет против нас, која су поново за неку централизовану БиХ коју ми нећемо и много чега другог - рекао је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ поручио је да на њихове добре намјере не може да се рачуна у било којем погледу.

- Ми не можемо да пристанемо да нам они уређују начин живота који они мисле да ми треба да живимо, да будемо једна безлична маса, да се изгуби наш идентитет. Када то нису успјели у два свјетска рата, сада би да то учине преко високих представника као што то ради /Валентин/ Инцко који каже да га Република Српска `подсјећа на Независну Државу Хрватску`. То је иста она држава Хрватска која је побила стотине хиљада овдје у Јасеновцу - упозорио је Додик.

Он је оцијенио да је ријеч о безочној причи и да је њихов концепт што слабији српски народ, што слабија Србија, а поготово Република Српска.

- Тај концепт они не напуштају. Само наивни вјерују да они овдје дођу са другим намјерама. И Британци и Нијемци и већина Европљана овдје долази искључиво да би опколили Србе политичким захтјевима како би били што слабији и увијек вјечито криви - рекао је Додик.

Он је додао да, уколико им неки политичари не одговарају да их стављају на листе, да им пресуђују и константно причају о некој врсти корупције, те да се у Европи може чути да нема нигдје веће корупције него тамо.

- Они упорно настоје да нам овдје продају неки свој начин живота. Морамо се окренути себи и бити јасни у томе - рекао је Додик и додао да се са свијетом мора кореспондирати, али да никада није било веће повјерење Срба што се тиче руководства и у Републици Српској и Србији да кажу шта је српски интерес.

Према његоврим ријечма, треба ослободити енергију код Срба да јасно кажу шта је наш интерес и то је свакако велика побједа.

- Та енергија данас мора бити усмјерена ка јачању Републике Српске без обзира шта они причали - истакао је Додик.