latinica  ћирилица
08/05/2021 |  14:12 ⇒ 09/05/2021 | 08:45 | Аутор: СРНА

Вучић сутра уручује Хандкеу Орден Карађорђеве звијезде

Предсједник Србије Александар Вучић састаће се сутра у Београду са истакнутим аустријским писцем и добитником Нобелове награде за књижевност Петером Хандкеом и уручити му Орден Карађорђеве звијезде првог степена.
Александар Вучић (Фото: Instagram) -
Александар Вучић (Фото: Instagram)

Састанак ће бити одржан у 12.00 часова у згради Предсједништва, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Вучић је 2020. године, поводом Дана државности Србије, додијелио Хандкеу Орден Карађорђеве звијезде првог степена, због нарочитих заслуга у представљању Србије и њених грађана у области културне дјелатности и личном истрајавању у бескомпромисној одговорности према истини.

Предсједник Комисије за одликовање Сима Аврамовић рекао је тада да Хандке за Србију представља правог пријатеља, освједоченог и истрајног у најтежим тренуцима.

- Здушно је бранио српску истину и када је због тога доживљавао непријатности и оспоравања, чак и по добијању Нобелове награде која му није измакла само захваљујући његовом јединственом књижевном таленту - рекао је Аврамовић.

Орден Карађорђеве звијезде је одликовање Србије које се додјељује за нарочите заслуге и успјехе у представљању државе и њених грађана.

Ово одликовање установљено је 2009. године, већ 2010. прва особа која га је добила Указом предсједника Србије о одликовањима поводом Дана државности 2012. године био је српски тенисер Новак Ђоковић.