latinica  ћирилица
08/05/2021 |  18:22 ⇒ 18:22 | Аутор: СРНА

Милановић: Повећање броја војника на Косову "није провокација" Србији

Хрватски предсједник Зоран Милановић рекао је да повећање броја хрватских војника на Косову није "никаква провокација" Србији.

- Већ сам потписао то наређење, али сад да сам знао да им то толико смета, можда бисмо разговарали, без ругања - рекао је Милановић и додао да није мислио да ће "људима у Београду, конкретно /предсједнику Србије Алексадру/ Вучића сметати повећано присуство хрватских војника на Косову.

Он је рекао да то није провокације, већ да српске власти "не знају како да се извуку из клопке у коју су сами упали прије 30 година са /Слободаном/ Милошевићем, који је изазвао рат у Југославији".

Милановић тврди да је питање независности и положаја албанског народа "тема која је довела до неколико ратова".

Он је додао да је Косово "држава коју је признала практички цијела ЕУ, осим пет држава".

Милановић каже да српске власти "све раде да не уђу у ЕУ, а као преговарају".

- Ми нисмо у равноправном положају. Ми смо чланица ЕУ, они нису. И ако желе ући, морамо разговарати. Нама није падало на памет да се тако безобразно и дрско опходимо са државама - са Словенијом која је мања од Хрватске, али је била чланица ЕУ - додао је Милановић.

Српски предсједник Александар Вучић рекао је јуче да је Хрватска могла да одбије КФОР, те да је одлука о повећању броја војника донесена да би се "додатно понизила Србија".