latinica  ћирилица
08/05/2021 |  18:37 ⇒ 18:38 | Аутор: СРНА

Путин: Оправдана забринутост због ситуације у Авганистану

Ситуација у Авганистану оправдава забринутости у сусједном Таџикистану, рекао је данас руски предсједник Владимир Путин током сусрета са предсједником те државе Емомали Рахмоном у Москви.
Владимир Путин (@KremlinRussia) - Фото: Тwitter
Владимир Путин (@KremlinRussia)Фото: Тwitter

- Безбједносна питања у региону су од кључне важаности у региону због недавних дешавања у Авганистану. Знам да сте забринути због ситуације и то је оправдано - нагласио је Путин.

Према његовим ријечима, Москва чини све како би подржала Душанбе у том сектору и указао на то да Русија утврђује своју војну базу у Таџикистану уз оружане снаге те земље.

Послије скоро 20 година, САД и НАТО су 1. маја званично почели повлачење својих посљедњих трупа из Авганистана, препуштајући земљу неизвјесној будућности усред све већих напада талибанских побуњеника.

Скоро 10.000 НАТО војника из мисије "Одлучна подршка", укључујући 2.500 војника из САД и око 1.100 из Њемачке, као два највећа контингента, напустиће Авганистан до 11. септембра.

Повлачење међународних снага биће, такође тест за авганистанске снаге безбједности, које ће морати да бране територију коју тренутно контролишу и подржавају владу без директне међународне подршке.

Посљедњих недјеља амерички генерали изразили су бојазан да би повлачење могло довести до слома авганистанске владе или новог грађанског рата.