latinica  ћирилица
08/05/2021 |  19:03 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Колико млади знају о европским интеграцијама и Европској унији? (ВИДЕО)

Када се говори о информисаности грађана о европским интеграцијама и Европској унији често се могу чути критике да је познавање овог процеса недовољно.
Млади и ЕУ -
Млади и ЕУ

Према истраживањима, већина се о овој тематици информише путем медија. Међутим, мали број грађана вјероватно би знао да објасни како функционишу европске институције, шта је 14 приоритета за БиХ или како ће изгледати преговарање по кластерима.

Гимназијалци стичу сазнања о глобалним политичким и друштвеним односима у оквиру предмета Демократија и учешћем у међународним пројектима.

- Мислим да је изразито важно да се знају бар неке основе, али неке основе које могу да се примјене што нам није пружено - сматра Маја Мацура, ученица Гимназије Бањалука.

Информације о Европској унији и евроинтеграцијама ученици добијају и на ван наставним активностима. Дебатни клуб у бањалучкој Гимназији дјелује од 2012.

- Ученици су много више заинтересовани за тај тип рада. Морамо нешто урадити са образовним системом који ће довести најприје рецимо књижевна актуелна књижевна дјела. Не може вам посљедња објављена књига бити из 1982. а ви сте рођени 2002.године - наглашава Бранка Љубојевић професорица књижевности у Гимназији Бањалука.

Студенти изучавају теме у вези са Европском унијом и процесом европских интеграција. На Правном факултету у Бањалуци имају предмете и модуле из ове области.

- Студенте Правног факултета од 2008. године од реформе и увођења права ЕУ као обавезне наставно-научне дисциплине у наставном плану и програму факултета учимо већ основним институтима права ЕУ. Наши студенти по завршетку факултета имају више него елементарно знање о инстиутуцијама и самом праву ЕУ - рекао је Његослав Јовић, виши асистент на предмету Право интелектуалне својине, Правни факултет Бањалука.

Завидно знање о функционисању Европске уније показују и студенти са којима смо разговарали,али кажу да би путем медија у јавности требало бити више информација о овој тематици.

- Оно што је чињеница за остале младе људе, не само студенте, генерално јесте да немамо довољно информација о ЕУ и погодностима, али и манама које нам пружа тај пут - рекао је Борис Ђукић, студент (1.год.) продекан Правног факултета у Бањалуци.

Свјесни су да чланство БиХ у Европској унији није циљ сам по себи већ да је трансформацији друштва у којој учествују сви грађани.

- Недовољна аналитика у самом схватању поимања европских интеграција у неку руку обмањује јавност - каже Алексеј Инџић студент (1.год) генерални секретар Студентског савеза Правног факултета у Бањалуци.

Млади саговорници вјерују да чланство у Европској унији доноси бројне предности и могућност да студирају или раде било гдје у Унији а потврђују и да постоје и предрасуде у вези са европским интеграцијама и да оне потичу углавном од незнања.

- Сматрам док један народ постоји да је он дужан чувати своју историју. Уласком у ЕУ те вријености се никако не могу изгубити - сматра Лука Шобот, студент (3.год) потпредсједник Студентског савеза и члан Наставно-научног вијећа Правног факултета у Бањалуци.

Омогућити стицање адекватних знања је неопходно јер ће и пред младима бити задатак стварања бољег друштва. Да би тај процес био успјешан и не превише спор таква знања, прије свега, треба да добију у образовним институцијама.