latinica  ћирилица
08/05/2021 |  20:20 | Аутор: СРНА

Меркел: Могући одласци на љетње одморе

Европљани могу да се радују путовањима овог љета, уколико број заражених вирусом корона и даље буде у паду, рекла је данас њемачки канцелар Ангела Меркел.

Она је навела да ЕУ ради на развоју потврде о вакцинацији која ће важити широм блока, додајући да љетни одмори у иностранству треба да буду могућност и за људе који нису вакцинисани против ковида 19.

- Уколико погледамо на ниску стопу заражености у појединим европским државама, онда се надам да ћемо моћи да чинимо исто што смо и прошлог љета - нагласила је Меркелова.

Она је при том указала на оштар пад броја заражених вирусом корона у Португалији у протеклих неколико мјесеци пошто је та земља увела оштре мјере блокаде.

Португалија је у јануару имала високу стопу заражених, али је јуче број обољелих на дневном нивоу био 3,3 одсто на 100.000 становника.

Меркелова је навела да све указује и да је Њемачка успјела да смањи број заражених.

Она је изјаву дала у Берлину, одакле је учествовала на дводневном виртуелном самиту ЕУ на којем је разговарано, између осталог, о напорима за развој "зелене потврде" којом ће бити омогућено путовање широм региона.

Лидери ЕУ разговарали су о техничким захтјевима за сличну потврду у којој ће бити статус вакцинације носиоца и о начинима понашања према особа које су примиле дозе које нису одобрене у европском блоку.

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен је изјавила да ће потврда вјероватно бити покренута у јуну. /крај/дл