latinica  ћирилица
09/05/2021 |  10:03 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

Караџић: Због великих страдања Срба увести термин србоцид

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић оцијенио је да би Срби уз Холокауст требало да уведу термин србоцид, с обзиром на страдања у протекла три рата у само једном вијеку.
Радован Караџић - Фото: РТРС
Радован КараџићФото: РТРС

Караџић у ауторском тексту за "Вечерње новости" истиче да ни Холокауст, ни србоцид не би били оствариви без претходне демонизације колективитета.

Он је навео да се демонизација једног колективитета показује као први чин истребљења и "коначног рјешења", и то треба да буде кажњиво.

Караџић додаје да Јевреји и Срби, али и остали колективитети имају право и обавезу да уведу "нулту толеранцију" за такво оцрњивање и демонизацију.

Он је оцијенио да се медијска демонизација Срба десила са циљем да се Срби спријече да се ослањају на међународно право и тако утичу на исход и "диктирају темпо рјешавања кризе", што је вјешто и без жаљења српској страни саопштио британски дипломата лорд Питер Карингтон, а касније и амерички Ворен Цимерман.

- Али, права сврха демонизације једног колективитета била је пра-гријех, пра-ратни злочин, јер се чинило да буде прихватљиво и дозвољено убијати било које припаднике тог колективитета, без осјећања кривице - навео је Караџић.

Караџић је одбацио тврдње да је код Срба постојао удружени злочиначки подухват, те истакао да су потребе за ратом и злочиначким подухватом постојале код неких великих сила, док је српска страна учинила све да рата не буде.

Он је као значајно оцијенио то што је, након оснивања Републике Српске 9. јануара 1992. године, Бадинтер објавио да БиХ не може да иде глатко у независност, јер није као друге /југословенске/ републике, између осталог, и због формирања Републике српског народа у БиХ.

То је, оцијенио је Караџић, било прво признање Републике Српске, далеко прије рата, и ријетка прилика када су Србима признали "нове реалности на терену".

Караџић је оцијенио да без мијешања страних сила не би ни било локалних ратова, те истакао да је неколико неспорних ауторитета одговорност за ратно разбијање Југославије приписало Њемачкој, за коју је рекао да би требало да расвијетли да ли је "прогурала независност Хрватске и Словеније" и да ли је у вођен "Геншеров рат".

Он је подсјетио да су амерички високи званичници посебно истакли Њемачку као одговорну, док је европски званичник Сајрус Венс у више наврата јавно говорио да је у Југославији био "Геншеров рат".

Караџић је навео да није лијепо што се Њемачка накод два свјетска рата против Срба и јужних Словена, уопште бавила разарањем Југославије, те додао да ипак главна одговорност лежи на српским западним савезницима зато што су поништили резултате српских борби и жртвовања у тим ратовима.