latinica  ћирилица
09/05/2021 |  10:55 ⇒ 10:57 | Аутор: СРНА

Селаковић: Иинтерес Срба је мир и да буду саставни дио свијета

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио да је интерес Србије мир, као и да Србија и Република Српска не дозволе да буду изоловане, већ саставни дио свијета.
Никола Селаковић - Фото: СРНА
Никола СелаковићФото: СРНА

- Али не треба да гајимо илузију, међународно право је сахрањено. Морамо да схватимо да Србији није дозвољено оно што је дозвољено другима - рекао је Селаковић.

Говорећи о идејама о промјени граница, Селаковић је истакао да, ако неко "гаји идеје" о непромјенљивости граница, то су Србија и њено руководство, али да неки нису спремни да цијене аргумент међународног права.

Он је додао да се сада толико прича о наводном геноциду Србије, јер се из више центара уједињено дјелује према Србији јер им смета њен привредни и сваки други развој.

Говорећи о односима са Хрватском, Селаковић је подсјетио да је Србија доста тога прећутала Хрватској када је приступала ЕУ, у складу са договором да они подрже улазак Србије у ЕУ.

- Сада имате ту врсту лицемјерја да нам они држе предавања о питању несталих лица. Ми имамо заједнички интерес, немојте нам пребацивати то. Немојте нам држати придике о логорима, ви који нисте рашчистили ствари од прије 80 година - рекао је Селаковић за ТВ "Пинк".

Селаковић је истакао да Србија треба да гради културу сјећања на злочине који су се догодили над српским народом.

- Наши преци су мислили да су ти што су починили злочине 1918. године радили то зато што су морали, али 23 године касније то се поновило, јер о томе нису говорили отворено. Наша обавеза према нашој дјеци је да о томе говоримо - рекао је Селаковић.