latinica  ћирилица
09/05/2021 |  11:19 ⇒ 11:23 | Аутор: РТС

Комнинос: Четири такмичења у Европи је много

Извршни директор Фибине Кошаркашке Лиге шампиона Патрик Комнинос сматра да четири европска клупска такмичења која се играју представљају озбиљан проблем и да је то дупло више од онога што би требало да се игра на Старом континенту.
Кошарка - Фото: илустрација
КошаркаФото: илустрација

На конференцији за новинаре у Нижњем Новгороду, уочи финала Кошаркашке Лиге шампиона у којем се састају Пинар Каршијака и бранилац трофеја Сан Пабло Бургос, Комнинос је рекао да је ово такмичење покренуто прије пет година са идејом да се промијени рељеф европске кошарке.

- Фиба и националне кошаркашке лиге су инвестирали много да би могле да покрену ову дискусију о промјени кошаркашког окружења. То је свјесно урађено са дугорочном визијом у сарадњи са федерацијама, лигама и клубовима како би се направио одржив модел. Немогуће је да комплетна вриједност кошарке на тржишту буде испод 100 милиона евра - поручио је Комнинос и додао:"Препознајемо проблем у Европи. Четири такмичења су за два више од онога што је добро. Фиба и лиге су инвестирали много да би могли да сједе за столом и покрену ову дискусију о промени рељефа".

Он је, говорећи о тешкој финансијској ситуацији у којој се налази највећи број најуспјешнијих и најјачих европских клубова, рекао да живимо у парадоксалном окружењу у европској кошарци.

- То није конвенционална бизнис атмосфера када видимо да најбољи евролигашки клубови годишње губе милионе. Ово је вјештачки надувано окружење гдје фудбалски клубови са лакоћом пребацују новац кошаркашким секторима како би се освајале титуле. Власници су спремни на лудости које не испуњавају бизнис принципе. И то је за похвалу - све док буде трајало - рекао је он.