latinica  ћирилица
09/05/2021 |  11:30 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Бањалука: Положени вијенци на Споменик палим борцима НОР-а (ФОТО/ВИДЕО)

Девети мај, дан је када цијели свијет слави побједу над фашизмом и крај најкрвавијег ратног поглавља у историји човјечанства. Великој породици земаља које обиљежавају Дан побједе над фашизмом, и ове године, придружила се Република Српска. На бањалучки Споменик погинулим борцима Народно ослободилачке борбе, положени су вијенци.
Полагање вијенаца - Фото: РТРС
Полагање вијенацаФото: РТРС

У околини Цеља, у 13. крајишкој ударној бригади, вијест о крају Другог свјетског рата, ту је затекла Бањалучанина Феду Чаушевића. У рат је отишао као 17-огодишњак. И данас, са 97 година, памти сваку борбу у којој је учествовао.

- Два пута сам нападао на Бањалуку. Учествовао у нападу, 44. уличне борбе, онда и 45. код ослобођења Бањалуке и онда смо отишли на Загреб. У борбама за Загреб сам учествовао, Зидани мост, Цеље, тамо у Словенији, е тамо је рат завршен - присјетио се Чаушевић.

Девети мај велики је дан у историји човјечанства, посебно слободарских народа којима припада и српски народ, изјавила је предсједница Републике Жељка Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Данас живимо слободу и треба то да поштујемо. Република Српска поштује своју слободу, али поштује и слободу свих других народа. Ми желимо да живимо у стабилној регији, у регији која је дала тако много жртава управо за оно што јесу идеали и вриједности ове величанствене борбе која је донијела слободу нашем народу, али и подијелила ту слободу са свим другим народима - рекла је предсједница Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић нагласио је да је фашизам војнички побијеђен.

- Али након више од седам и по деценија, можемо и требамо погледати истини у очи. Врло је упитно да ли је идеолошки и политички побјеђен, с обзиром на то шта се све у појединим земљама ради - додао је он.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик честитао је Дан побједе над фашизмом, истакавши да је српски народ дао огроман допринос у антифашистичкој борби.

- Девети мај је дан који је веома важан за човјечанство, дан у којем се обиљежава крај великог страдања, страдања које је узело неколико десетина милиона живота - истакао је Додик.

Због епидемиолошких мјера, и ове године, Бањалука је 9. мај прославила без марша бесмртног пука.

- Бањалука је слободарски град. Наш народ је поднио велику жртву на коју смо поносни и због тога данас са поносом обиљежавамо овај дан, као знак сјећања, да се овакве ствари никада више не понове - истакао је Драшко Станивуковић градоначелник Бањалуке.

Фото: РТРС

Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов  захвалио је на комеморацији, којом је Дан побједе обиљежен у Српској.

- То је дан сјећања, то је дан поноса, с њом и велике побједе. Ура! - рекао је Калабухов.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се као сјећање на 9. мај 1945. године, када је нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату.

У овом рату погинуло је око 60 милиона људи. Највећу жртву дао је Совјетски Савез са 22 до 26 милиона погинулих. Бивша Југославија имала је највеће губитке који се, према подацима тадашње државне комисије, процјењују на 1,7 милиона људи.