latinica  ћирилица
09/05/2021 |  13:13 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Породице Срба и даље траже посмртне остатке жртава "Бљеска" (ВИДЕО)

У Цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос поводом 26 година од страдања Срба у западној Славонији у хрватској војној акцији "Бљесак", у којој је протјерано око 15.000 Срба, а убијено је и нестало 283 особа, међу којима 57 жена и деветоро дјеце.
"Бљесак" - Фото: СРНА
"Бљесак"Фото: СРНА

Као и сваке године, представници Удружења породица несталих и погинулих лица "Суза" подсјетили су на размјере злочина и положили вијенце и цвијеће на споменик српским жртвама у ратовима на подручју бивше Југославије, у оближњем Ташмајданском парку.

Предсједник "Сузе" Драгана Ђукић рекла је да су у хрватској акцији "Бљесак" убијена 283 лица, а 121 се још води као нестало.

Она је навела да породице жртава данас једино што желе је да сахране посмртне остатке својих најближих, да врате достојанство жртвама које су ексхумиране и које се налазе у спомен костурницама под бројем или под НН ознаком.

- Нажалост, послије оволико времена и порука које ових дана стижу из Хрватске, изгледа да тражимо много - рекла је Ђукићева.

Она је подсјетила да Хрватска када говори о списку несталих у рату на њему води Србе као хрватске држављане и говори како не броји крвна зрнца и рјешава све жртве једнако, а процес идентификације је више од годину дана у застоју.

Ђукићева је навела да је раније тај процес био јако успорен и да се годишње рјешавало око 50 несталих лица, док двије година уназад нема ниједне идентификације.

На територији Хрватске су 1. маја 1995. године, за само 36 сати, хрватске војне, паравојне и полицијске снаге, под руководством Фрање Туђмана, протјерале су око 15.000 Срба.

Тада су убијене или нестале 283 особе, међу њима је 57 жена и деветоро дјеце.

У вријеме напада, подручје западне Славоније било је у саставу Републике Српске Крајине и под заштитом снага УН.

Хашки суд је прво прогласио кривим генерале хрватске војске Анту Готовину и Младена Маркача за учествовање у удруженом злочиначком подухвату, с циљем да током и након операција "Олуја" и "Бљесак" присилно и трајно уклоне српско становништво из Крајине.

Касније су, другостепеном пресудом, Готовина и Маркач ослобођени сваке одговорности за почињене злочине.

Удружење породица "Суза" је, због васкршњих празника, помјерило парастос са 1. на 9. мај.