latinica  ћирилица
09/05/2021 |  14:07 | Аутор: СРНА

Линта: Српско Тужилаштво да покрене истраге против хрватских злочинаца

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поновио је позив српском Тужилаштву за ратне злочине да покрене истраге и подигне оптужнице против свих припадника хрватских војних и паравојних снага, који су чинили злочине не само у акцији "Бљесак" 1995. године, него и током читавог рата у Хрватској и БиХ.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта, који је у београдској цркви Светог Марка присуствовао парастосу служеном поводом 26 година од страдања Срба у хрватској војној акцији "Бљесак", рекао је да та злочиначка акција представља завршни чин етничког чишћења српског народа са подручја Западне Славоније.

Он је у изјави новинарима подсјетио на чињеницу да је у јесен и зиму 1991. године са већег дијела те територије протјерано више од 70.000 Срба у злочиначким акцијама "Откос", "Оркан", "Папук".

- Тада је попаљено, опљачкано, минирано око 200 српских села. Страдало је 2.000 Срба. У злочиначкој акцији акцији "Бљесак" страдале су 283 особе. Нажалост, прошло је 26 година од злочиначке акције "Бљесак", 30 година од злочиначких акција "Откос", "Оркан" и "Папук", а у суштини нико није процесуиран за бруталне злочине против нашег народа - навео је Линта.

Он је указао да се велики број Срба водио као нестало, а да "Хрватска упорно у изјавама својих званичника помиње само захтјев да се рјешава питање несталих лица хрватске националности и помиње некакав списак од 1.869 несталих лица, али не каже пуну истину да су од тога броја двије трећине, односно више од 1.200, Срби.

Линта је навео да постоји и оперативна листа од 630 лица, која је Комисија за нестала лица Србије послала Хрватској прије осам година, али да то Хрватска није укључила у своју званичну листу.

- Ми морамо као држава инсистирати једнако и још више од званичног Загреба да се ријеши то кључно цивилизацијско и хуманитарно питање - oцијенио је Линта.