latinica  ћирилица
09/05/2021 |  16:18 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

У Приједору први пут Марш бесмртног пука (ФОТО)

У Приједору је поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом, 9. маја, први пут одржан Марш бесмртног пука у организацији Удружења за очување традиције.
Приједор - Дан побједе - Марш бесмртног пука - Фото: СРНА
Приједор - Дан побједе - Марш бесмртног пукаФото: СРНА

Потомци учесника у борби против фашизма са сликама предака у рукама прошетали су од зграде Градске управе до парка на Пећанима, гдје су положили вијенце испред споменика Ослободиоцима Приједора.

Предсједник Удружења за очување традиције Жељко Шормаз изјавио је новинарима да су овај марш планирали прошле године, али да није одржан због епидемије вируса корона.

- Надамо се да ће ово прерасти у традицију као и у другим градовима свијета који желе да буду дио антифашистичког покрета. Не треба дозволити да сви они ревизионистички покушаји промјене историје који се дешавају годинама имају значајније мјесто, да се зна да је Приједор и подручје око Козаре мјесто гдје треба да се обиљежава овако значајан датум - рекао је Шормаз.

Он је додао да се са Даном побједе обиљежава и Дан Европе, а да сматра да "европејскијег народа од нас нема".

У Маршу бесмртног пука учествовао је и градоначелник Приједора Далибор Павловић, под чијим покровитељством је организована ова манифестација.

Он је у рукама носио исписано име дједа Петра Павловића који је учествовао у Другом свјетском рату.

- Мој дјед је имао 14 година када је отишао у рат и прошао многа ратишта, добио је и орден заслуга за народ, а мој син поносно носи његово име - рекао је Павловић.

Он је додао да ће град настојати да ово постане традиција и да са престанком пандемије у маршу буде више учесника.

У Маршу бесмртног пука учествовао је и Ранко Каурин, који је носио слику оца Богдана, носиоца партизанске споменице.

- Моја жеља је да се ревизија историје не дозвољава онима који су то најмање заслужили - поручио је Каурин.

Огњен Вукић заједно са сином Петром носио је слику народног хероја Раде Башић.

- То је ујак моје мајке и поносан сам што носим његову слику заједно са сином. Драго ми је да учествујемо у овој манифестацији која се први пут организује у нашем граду и с поносом носимо његову фотографију - рекао је Вукић.