latinica  ћирилица
09/05/2021 |  16:59 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Модрича: Одата пошта и положено цвијеће на спомен-костурницу

У Модричи је данас положено цвијеће на Спомен-костурницу погинулим борцима Народноослободилачког рата и цивилима са подручја ове општине, поводом 9. маја, Дан побједе над фашизмом и Дана Европе.
Модрича - Дан побједе - Фото: СРНА
Модрича - Дан побједеФото: СРНА

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић рекао је да се Модрича придружила градовима у Европи и свијету у обиљежавању Дана побједе и одала пошту онима који су у Другом свјетском рату дали животе да би се данас живјело у слободи.

- Данас из Модриче шаљемо поруку мира и толеранције - рекао је новинарима Радуловић.

Он је навео да је фашизам у Другом свјетском рату у Европи и свијету оставио велике посљедице, којих се садашње генерације морају сјећати.

Пензионисани професор историје Ђорђе Нијемчевић подсјетио је да је Модрича дала велики допринос у антифашистичкој борби и Народноослободилачком рату од 1941. до 1945. године.

- Модрича је имала око 950 бораца у јединицама Народноослободилаке војске Југославије, од којих је 270 погинуло, док су жртве фашистичког терора у Модричи била и 433 цивила - рекао је Нијемчевић.

Он је додао да су грађани Модриче на подручју ове општине подигли неколико спомен-обиљежја страдалим војницима и цивилима у антифаштистичкој борби.

Цвијеће на Спомен-костурницу погинулих бораца НОР-а и страдалих цивила у Градском парку су уз поштовање мјера заштите од вируса корона положили представници локалне власти и делегације организација и удружења које његују традицију антифашистичке борбе.