latinica  ћирилица
09/05/2021 |  17:38 | Аутор: СРНА

Повеља општине Фоча Заводу за запошљавање Српске

Повеља општине Фоча, највеће општинско признање, данас је поводом Дана општине уручена Заводу за запошљавање Републике Српске за остварене резултате који се, прије свега, огледају у подстицајима за текстилну фабрику, као и за програме самозапошљавања демобилисаних бораца.
Повеља општине Фоча Заводу за запошљавање Српске - Фото: СРНА
Повеља општине Фоча Заводу за запошљавање СрпскеФото: СРНА

Општинска признања уручена су на свечаној сједници Скупштине општине , која је одржана скромније него обично због поштовања здравствених мјера.

Повељу је у име Завода за запошљавање примио директор те јавне установе Мирослав Вујичић, који је захвалио фочанским одборницима што су, како је рекао, знали да цијене оно што је Завод урадио у Фочи у прошлој години.

- Успјели смо да сачувамо једну фирму која је била готово на издисају у Фочи. Успјели смо да нађемо стратешког партнера да та производна фирма опстане и да прошири погоне - истакао је Вујичић и додао да је то примјер свима како треба да изгледа сарадња једне локалне заједнице са републичким институцијама.

Вујичић је додао да је за самозапошљавање демобилисаних бораца у Фочи обезбијеђено 1.050.000 КМ, захваљујући сарадњи локалног Завода за запошљавање, Борачке организације и општине.

Начелник општине Милан Вукадиновић најавио је реализацију најзначајнијих пројеката који су планирани у наредном периоду, међу којима су реконструкција водовода у Миљевини, рјешавање проблема замућења питке воде, градња нове градске депоније и обалоутврда, прекогранична сарадња са Плужинама.

Он је посебно истакао значај полагања камена темељца за градњу хидроелектране "Бук бијела" најављеног за 17. мај, за коју је рекао да је вишедеценијска жеља грађана Фоче.

- Надам се да ће владе Српске и Србије успјети на направе тај енергетски објекат који ће свима нама много значити у економском и сваком другом смилу. Сама изградња хидроелектране значиће вјероватно и обнову путних комуникација, јер сви смо свједоци да Фоча има заиста лоше путне комуникације, нарочито магистралне и регионалне путеве - рекао је Вукадиновић.

Осим Повеље општине, на свечаној сједници Скупштине општине Фоча уручено је и пет захвалница, те 12 новчаних награда од по 500 КМ.

Први пут су заједно награђени најбољи ђаци и студенти из Фоче, а њихове слике ће, како је најавио начелник Вукадиновић, бити истакнуте на билбордима на улазу у град, што ће бити пракса и наредних година.

Међу њима је студент пете године Медицинског факултета у Београду Исидора Арсеновић, којој је ово други пут да је награђена за Дан општине, рекла је да је много срећна и да јој ниједно друго признање није толико значајно као признање њеног града.

На свечаној сједници истакнуто је и да је Фоча у Другом свјетском рату имала велику улогу борби против фашизма, па се с правом Дан општине обиљежава 9. маја, када се широм свијета слави побједа над фашизмом.

За вријеме Фочанске републике, од 20. јануара до 10. маја 1942. године, када је у Фочи боравио Врховни штаб са Титом на челу, донесени су "Фочански прописи", први правни акти нове Југославије.

У то вријеме у Фочи су лијечени партизански борци након Игманског марша, установљена је данас чувена Војномедицинска академија, као и звање народног хероја Југославије.

На подручју општине Фоча водиле су се и завршне борбе велике Битке на Сутјесци.