latinica  ћирилица
09/05/2021 |  18:27 ⇒ 20:31 | Аутор: СРНА

Вучић Хадкеу уручио Орден Карађорђеве звијезде првог степена

Предсједник Србије Александар Вучић уручио је данас у Београду истакнутом аустријском писцу и добитнику Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу Орден Карађорђеве звијезде првог степена.
Вучић Хадкеу уручио Орден Карађорђеве звезде првог степена (Фото: instagram.com/ buducnostsrbijeav) -
Вучић Хадкеу уручио Орден Карађорђеве звезде првог степена (Фото: instagram.com/ buducnostsrbijeav)

Хандкеу је орден додјељен због нарочитих заслуга у представљању Србије и њених грађана у области културне дјелатности и личном истрајавању у бескомпромисној одговорности према истини.

Обраћајући се на свечаности у згради Предсједништва у Београду, Вучић је рекао да је срећан што српски народ у своје пријатеље убраја и Петера Хандкеа.

- Нашем народу бољи никада нису били потребни. Сваки Хандкеов глас звучи громогласно. Сваки пут кад желим да разумем невоље нашег народа на Косову и Метохији посегнем за неком од књига Петера Хандкеа - рекао је Вучић.

Он каже да Хандке прихватајући овај орден након Нобелове, Хајнеове, Манове, Кафкине, Ибзенове и Андрићеве награде, чини велику част Србији.

- Додељујући овај најзначајнији орден, Србија показује захвалност свом академику и пријатељу Хандкеу - рекао је Вучић.

Вучић је захвалио нобеловцу на свему што чини за Србију и српски народ.

- Поносам сам што данас и пред вама могу да кажем да пркосну Србију нити велики ни њихове слуге никада нису успели да покоре - рекао је Вучић.

Захваливши се на ордену, Хандке је рекао да се увијек када помисли на Србију сјети иконе Бијелог анђела.

- Та икону показује празан гроб. То значи да је Исус вакрсао и то ме увијек наводи на размишљања. Увијек се по лијепом сјећам Србије - рекао је Хандке.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Свечаности у зграду Предсједништва у Београду присуствовао је и прослављени српски режисер Емир Кустурица.

Вучић је 2020. године, поводом Дана државности Србије, додијелио Хандкеу Орден Карађорђеве звијезде првог степена.

Предсједник Комисије за одликовање Сима Аврамовић рекао је тада да Хандке за Србију представља правог пријатеља, освједоченог и истрајног у најтежим тренуцима.

"Здушно је бранио српску истину и када је због тога доживљавао непријатности и оспоравања, чак и по добијању Нобелове награде која му није измакла само захваљујући његовом јединственом књижевном таленту", рекао је Аврамовић.

Орден Карађорђеве звијезде је одликовање Србије које се додјељује за нарочите заслуге и успјехе у представљању државе и њених грађана.

Ово одликовање установљено је 2009. године, већ 2010. прва особа која га је добила Указом предсједника Србије о одликовањима поводом Дана државности 2012. године био је српски тенисер Новак Ђоковић.