latinica  ћирилица
09/05/2021 |  19:10 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Да ли ће бити измијењен Закон о раду? (ВИДЕО)

О измјенама Закона о раду, у Влади би ускоро, за исти сто требало да сједну социјални партнери, најављено је из Министарства рада.
Закон о раду -
Закон о раду

Радне групе већ анализирају законска рјешења. Прва радна верзија, која ће бити упућена синдикату и послодавцима, очекује се у јуну. На прву, већ неслагања! Представници радника ЗА измјене, пословна заједница ПРОТИВ.

Након пет година, утврђено је много недостатака у садашњем Закону о раду, тврде у синдикату. Треба да се мијења. Послодавци са тим нису сагласни. Кажу то би изазвало несугласице међу социјалним партнерима, јер би и једни и други имали дугачак списак захтјева. Представници радника између осталог траже боље дефинисање плаћања рада, пословна заједница техничке корекције.

- Обрачун плата нејасно је дефинисан и као и друга примања -  регрес, прековремени рад, није јасно плаћање за државне празнике , начин како се то ради - каже Ранка Мишић предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Саша Тривић предсједник Уније удружења послодаваца сматра ако се буде отварала та тема, да онда ће се доћи у проблем и око евиденције радног времена , прековременог рада и као и других техничких проблема.

Како год, из ресорног министарства порука да су измјене Закона о раду извјесне. Радна група ради на томе. Подсјећају да су измјене овог закона планиране у Програму рада Народне скупштине.

- У наредном периоду морамо наставити разговоре о измјенама Закона и да пронађемо квалитетнија рјешења у свим оним нормама које у посљедњих пет година нису могле оправдати своје постојање у овом закону - нагласио је Душко Милуновић министар рада Републике Српске.

Ускоро би требало да крену разговори социјалних партнера. Како сада ствари стоје, неће ићи лако.

- Наравно да ћемо видјети са каквим приједлогом ће Влада изаћи али за сада нема никаквог компромиса - каже Тривић.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске очекује крајем јуна да се добије радна верзија.

- И онда идемо у други круг преговора и да се што више усагласимо око одређених ствари - додала је Мишићева.

Садашњи Закон о раду у примјени је од 2016. године. Подсјећамо, да је након низа безуспјешних покушаја да буде постигнут договор, у Народној скупштини усвојен по хитном поступку.