latinica  ћирилица
09/05/2021 |  19:14 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Значајна подршка пољопривредним произвођачима у капиталним инвестицијама (ВИДЕО)

Влада Српске обезбиједила је 17 милиона 652.000 марака и подржала свих 1.988 пољопривредних произвођача у капиталним инвестицијама.
Трактор - Фото: РТРС
ТракторФото: РТРС

 Комерцијална газдинства добиће поврат 30 одсто од уложеног, некомерцијална 15 одсто, а подстакнута су и газдинства у подручјима која су преко 600 метара надморске висине у којима је отежано бављење пољопривредном.

Највећи број одобрених захтјева - чак 1.430 је за тракторе и прикључне машине, те ће само за ове намјене бити издвојено 9,5 милиона марака. Радиша Рикановић купио је нови трактор који му је неопходан за обраду 820 дунума.

- 50.000 марака је одобрено зато што је трактор око 180 коњских снага то до ове године није било. Било је 30.000. Сад је то права ствар, ипак кад трактор кошта 240.000, и нормално да је износ од 50.000 велика помоћ - рекао је Рикановић.

Тракторе, старе неколико деценија који се често кваре, мијењају нови. Кажу, вријеме је новац,а  без помоћи Владе и Министарства обнова пољопривредне механизације не би била могућа .

- Са тим подстицајима ево већ свака друга, трећа кућа која се бави пољопривредом обнавља механизацију. То је за похвалити - додао је Рикановић.

Подстицаји за капиталне инвестиције добро су дошли и воћарима, повртарима, прерађивачима, али и сточарима. Око милион 165.000 марака биће издвојено за опрему у сточарској производњи. Ова средства искористиће и породица Рикановић - за линију за мужу .

- То је око 3.000 КМ, а мислим да је 800 КМ поврат. Задовољан сам. То је велико олакшање. Сада могу да се музу четири краве одједном - рекао је Радиша Рикановић.

Осим планираних средстава у Аграрном фонду, обезбијеђено је додатних седам милиона да би се изашло у сусрет свим пољопривредницима који су конкурисали за капиталне инвестиције. 

- Подјела је иста као прошле године - 30 одсто за комерцијална газдинства, 15 за некормецијална газдинства, а изузетак од прошле године у Правилнику за капиталне инвестиције. То су сва газдинства која су изнад 600 метара надморске висине и  имају право на подстицајна средства у износу од 40 одсто за некомерцијална и 20 одсто за некомерцијална газдинства - рекао је Горан Бурсаћ помоћник министра пољопривреде Српске

Пољопривредници имају рок од пет мјесеци да реализују инвестицију и доставе документацију ресорном министарству, након чега ће им подстицајна средства бити исплаћена.

Сваке године повећава се број пољопривредника који инвестирају у производњу. Ове године захтјеве је поднијело њих око 50 одсто више у односу на прошлу годину када је подстицаје за капиталне инвестиције искористило 1.500 пољопривредника.