latinica  ћирилица
09/05/2021 |  20:30 ⇒ 10/05/2021 | 10:46 | Аутор: СРНА

Додик: Срби имају нестабилно и злонамјерно окружење

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас Срни у Београду да су Срби у страдалничком 20. вијеку изгубили око два милиона и 300 хиљада људи, али да тај вијек као да се није завршио ни данас, јер Срби имају нестабилно и злонамјерно окружење.
Милорад Додик (Фото:  Д. Поздеровић) -
Милорад Додик (Фото: Д. Поздеровић)

- Али, оно што је добро из свих тих страдања и жртава јесте да су Срби спознали шта је то слобода, колико је важна и колико је важно да се Срби баве собом и својим интересима не угрожавајући друге - рекао је Додик уочи свечане академије поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

Према његовим ријечима, проблем је био што су више од 100 година други Србима наметали своје оквире и од њих тражили одређено понашање.

- Наш једини интерес је изградња наше двије државе - Србије и Републике Српске. Са Српском нема никакве калкулације, што се њеног постојања тиче - рекао је Додик.

Он је нагласио да су Срби частан народ и да су увијек били на свијетлој страни историје.

- Срби су дали своје животе за слободу народа и то је оно што је најчасније што човјек може да учини. Зато је важно да се присјетимо страдања, али једнако тако и побједе која је интегрисана у побједу човјечанства над фашизмом - поручио је Додик.

Он је истакао да су, нажалост, Срби лаковјерно допустили да их Хрвати побију у НДХ, додајући да је у Другом свјетском рату је страдало више од милион Срба.

- Ако томе додамо још око 1,3 милиона српских жртава Великог рата онда се сагледава обим страдања у прошлом вијеку - рекао је Додик.

У Народном позоришту у Београду вечерас се одржава свечана академија поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату, којој присуствују предсједник Србије Александар Вучић и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.