latinica  ћирилица
10/05/2021 |  07:26 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 29 година од злочина у Добровољачкој

У Источном Новом Сарајеву данас се обиљежава 29 година од злочина који су над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву изршили припадници такозване Армије БиХ, територијалне одбране и паравојних муслиманских формација.
Добровољачка - Фото: РТРС
ДобровољачкаФото: РТРС

Обиљежавање почиње служењем помена страдалим припадницима ЈНА у Добровољачкој улици на војничком гробљу у Миљевићима у Источном Сарајеву, те полагањем вијенца и цвијећа код спомен-крста.

Из Народне скупштине је најављено да ће обиљежавању присуствовати народни посланик Мирослав Вујичић.

Раније је најављено да ће програму обиљежавања присуствовати представници институција Републике Српске, руководства града Источно Сарајево и припадајућих општина, као и делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић тада је рекао да ће овај догађај бити обиљежен данас умјесто 3. маја јер се у договору са Српском православном црквом парастоси не врше седам дана прије и седам дана послије Васкрса.

У нападима припадника такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и паравојних формација, који су се одиграли 2. и 3. маја у Сарајеву, током договореног мирног повлачења из Сарајева, погинула су 42 припадника ЈНА.

Иако је безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Према националном саставу, убијена су 32 Србина, шест Хрвата, два муслимана и два Албанца, међу којим 10 официра, 28 војника и четири грађанска лица која су радила у ЈНА.

Догађај ће бити обиљежен уз поштовање мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, уз скраћени програм и ограничени број грађана.