latinica  ћирилица
10/05/2021 |  07:37 ⇒ 07:38 | Аутор: СРНА

Тужилац износи жалбу на пресуду Мехмедагићу

У Суду БиХ данас ће бити одржано рочиште у предмету против директора Обавјештајно-безбједносне агенције Османа Мехмедагића и руководиоца у овој агенцији Мухамеда Пекића, на којем ће Тужилаштво изнијети жалбу на првостепену ослобађајућу пресуду, а одбране одговор на жалбу.
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Суд БиХ изрекао 19. фебруара ослобађајућу првостепену пресуду Мехмедагићу и Пекићу, који су оптужени за кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења.

Судија у овом предмету Бранко Перић рекао је на посљедњем рочишту, када је изречена првостепена пресуда, да се Мехмедагић и Пекић ослобађају оптужбе јер није доказано да су криви на начин како је описано у оптужници.

- Овај процес се може поредити са хибридним ратом. Примили смо два отворена писма у току трајања процеса. Дух политике лебди над овим предметом - рекао је Перић, који сматра да су свједоци, што се ријетко дешава, срушили концепт оптужнице.

Ослобађајућу пресуду судија Перић изрекао је у експресно кратком року, пола часа након окончања изношења завршних ријечи Тужилаштва БиХ и одбране.

Износећи завршне ријечи, тужилац Олег Чавка је затражио да се Мехмедагићу по правоснажности пресуде изрекне мјера безбједности у трајању од пет година с циљем забране рада и приступа тајним подацима.

- Кривична дјела која се оптуженима стављају на терет имају сва обиљежја злоупотребе положаја зарад властитог интереса. Директор ОБА и његов `интимус` су пријетња по безбједност БиХ, а не они који су слали пријаве - рекао је Чавка и истакао да су током поступка доказани сви наводи из оптужнице.

Мехмедагићев адвокат Сенка Ножица је након изрицања ослобађајуће пресуде оцијенила да се цијелим поступком на неки начин жељела учинити велика штета једној од значајних институција у БиХ, а то је ОБА.

- Судија Перић је све рекао, а рекао је оно што је рекла одбрана - овдје се водио рат, политички одстријел преко Суда против нашег брањеника - сматра Ножица.

Мехмедагић, као директор ОБА и Пекић, као руководилац Одсјека за сајбер безбједност у Агенцији, оптужени су за неовлаштено добијање информација о пошиљаоцу анонимне пријаве против Мехмедагића.

У оптужници је наведено да су они на неутврђен начин сазнали да је поднесена анонимна пријава, а Пекић је, према наређењу Мехмедагића да му прибави снимак, контактирао директора БХ поште. Они су тражили изузеће снимка с надзорне камере из БХ поште наводећи да је ријеч о државној тајни.