latinica  ћирилица
10/05/2021 |  08:00 | Аутор: СРНА

Република Српска има право на међународну сарадњу

Уставни суд БиХ одлучио је да је Закон о републичкој управи у дијелу који се односи на Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске у складу са Уставом БиХ.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

У одлуци је наведено да Република Српска, као један од ентитета у БиХ и с обзиром на области у којима имају надлежности, има право да развија међународну сарадњу са другим релевантним субјектима међународног јавног права и међународним организацијама и да то не представља преузимање надлежности БиХ у области спољне политике.

Захтјев за оцјену уставности појединих чланова Закона о републичкој управи тражило је седам бошњачких делегата у Вијећу народа Републике Српске којима је био споран сам назив овог министарства, али и његове надлежности.

Како су навели у захтјеву за оцјену уставности, сам назив Министарства имплицира да је ентитетско министарство надлежно за област европских интеграција и међународну сарадњу која је "у искључивој надлежности државе БиХ".

На одлуку Уставног суда БиХ своје мишљење издвојио је судија Мирсад Ћеман, у којем је навео да је Уставни суд поступио дефанзивно и да је могао и морао у овом случају бити експлицитнији, посебно у дефинисању појединих уставних категорија, као што је на примјер спољна политика.

У Републици Српској кажу да је одлука Уставног суда БиХ очекивана, да Српска већ сарађује са међународним организацијама и регијама у ЕУ, те да је Министарство за европске интеграције и регионалну сарадњу то које координише све те процесе.

Члан Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Срђан Мазалица рекао је за Независне новине да је одлука Уставног суда БиХ и формулација да Република Српска има право на међународну сарадњу у сагласности са Уставом и уставним надлежностима и да би било изненађење да је одлучено другачије.

"Што се тиче европских интеграција, више од 70 одсто законодавства које треба предузети из ЕУ је у надлежности ентитета, тако да је било какво оспоравање надлежности Републици Српској у процесу европских интеграција сулудо", рекао Мазалица. /крај/бб