latinica  ћирилица
10/05/2021 |  10:01 ⇒ 10:05 | Аутор: Агенције

Јерусалим: Сукоби у Израелаца и Палестинаца почели од раног јутра (ВИДЕО)

Полиција је данас одлучила да забрани Јеврејима да уђу у подручје Храмовне горе у Јерусалиму, а била је спремна и да разматра да ли да дозволи планирану параду израелских националиста, усљед упозорења од безбједносних снага да би "марш застава" могао да доведе до даље ескалације насиља, пренио је "Тајмс оф Израел" додајући да су почели нереди.
Сукоби у Јерусалиму - Фото: AFP/Getty images
Сукоби у ЈерусалимуФото: AFP/Getty images

Велики сукоби су почели јутрос на Храмовној гори, када је полиција упала у то подручје након што се на хиљаде Палестинаца окупило тамо током ноћи, а за то вријеме су скупљали камење и разно ручно израђено оружје.

Полиција је нападнута и одмах је одговорила шок бомбама, а на десетине демонстраната су бацали камење са Храмовне горе на пут јужно од комплекса, чиме су блокирали пут, али нико није повријеђен, нити је нанесена материјална штета.

У недјељу увече је дошло до жестоких окршаја између палестинских демонстраната и израелске полиције, а најмање 25 особа је повријеђено и 23 ухапшено.

Храмовна гора је свето мјесто и за Израелце и за Палестинце. На овом мјесту се налази џамија Ал-Акса, треће најсветије мјесто у исламу, а Јевреји га поштују као своје најсветије мјесто, гдје су стајала оба библијска храма.

– Након безбједносне процјене коју смо недавно донијели, полицијски начелник Коби Шабтаи је одлучио да у овом тренутку не дозволи посјете Храмовној гори – навела је полиција у данашњој изјави и забрана се односила на улазак Јевреја.