latinica  ћирилица
10/05/2021 |  10:10 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Кустурица: Историјска чињеница је да су Срби имали два антифашистичка покрета

Прослављени српски режисер Емир Кустурица изјавио је да су Срби у Другом свјетском рату имали два антифашистичка покрета, а да их веома често називају погрдним именима.

Кустурица је навео да Срби слободно могу да понове историјску истину да су у српском народу постојале двије врсте анитфашиста.

- 9. маја 1941. први герилац антифашиста у Европи је био Дража Михајловић, с друге стране постојао је партизански покрет који уписујемо у историју као ослободилачки и као покрет који је био против фашиста - рекао је Кустурица поводом Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

Кустурица је истакао да се, нажалост, живи у времену у којем су фашисти претворени у антифашисте и да оне који су објективно антифашисти веома често називају погрдним именима.

Захваљујући пријатељима из Русије, како је навео, постоји идеја о томе да је Други свјетски рат завршен антифашистичком борбом.

- Мислим да се велика отаџбинска борба одвијала на више планова, а да је Хитлер посустао у Русији, захваљујући којој данас успијевамо да освјежимо памћење и да схватимо да је наша судбина у антифашистичкој борби - оцијенио је Кустурица, преноси Спутњик.