latinica  ћирилица
10/05/2021 |  12:02 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици 29 година (ФОТО/ВИДЕО)

У Источном Новом Сарајеву данас се обиљежава 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Сарајеву који је кулминирао нападом на војну колону у Добровољачкој, 3. маја 1992.године.
Обиљежавање 29 година од злочина у Добровољачкој - Фото: РТРС
Обиљежавање 29 година од злочина у ДобровољачкојФото: РТРС

Напад су изршили припадници такозване Армије РБиХ, Патриотске лиге, Зелених беретки и других паравојних муслиманских формација.

Иако је ријеч о једном од првих злочина у Сарајеву који је означио почетак рата, напад на војску која се извлачила уз гаранцију УНПРОФОР-а, до данас нико није процесуиран.

Обиљежавање је почело, служењем помена страдалим припадницима ЈНА у Добровољачкој улици али и на другим локацијама у Сарајеву, након чега ће бити положени вијенци и цвијеће код спомен-крста.

У договору са СПЦ обиљежавање је помјерено са 3. на 10.мај јер се парастоси не служе седам дана прије и послије Васкрса.

Подсјећамо, крајем априла и почетком маја 92.године, сходно упуствима из Директиве ТО тадашање РБиХ започета су запречавања касарни и напади на припаднике ЈНА у Сарајеву.

Фото: РТРС

02. маја побијени су војници на Скендерији који су били у пратњи два санитетска возила, 03.маја нападнута је војна колона која се у неборбеном поретку извлачила ка Лукавици.

Према подацима МУП-а Републике Српске тада је убијено осам војника и официра а укупно тих дана 42 припадника ЈНА, различите националности, више од 71 рањено и 207 заробљено.