latinica  ћирилица
10/05/2021 |  12:11 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Поскупиле некретнине у Брчко Дистрикту (ВИДЕО)

Због наглог скока цијене жељеза и изолационих материјала на свјетском тржишту, поскупиле су и некретнине у новоградњи у Брчко Дистрикту. Разлог за поскупљење жељеза је смањена привредна активност због пендемије вируса корона у свијету, истичу грађевинари и посредници у продаји. Због тога очекују много мању потражњу станова и комерцијалног простора.
Репроматеријал - Фото: РТРС
РепроматеријалФото: РТРС

Велики набављачи у Брчком затечени су високим цијенама жељеза, и изолационог материјала и цемента за стамбену изградњу. Складиштари тврде да су у посљедње 22 године поскупљења грађевинског материјала износила од 3 до 5 одсто. Цијене од фебруара и марта расту неконтролисано, и то их, кажу, доводи на ивицу рентабилности.

- Жељезо је поскупило преко 40 одсто, а јуче смо добили обавјештење да је поскупило 80 марака по тони, а нова цијена се поново формира у понедјељак - рекао је Јовица Тадић, власник грађевинске фирме.

Грађевинари су због тога, углавном, повећали цијене станова, што је изазвало мању потражњу на тржишту некретнина, које је све доскора, било најстабилније.

- У Брчком су већ неки инвеститори повећали цијену станова за отприлике 50 марака по квадратном метру, а самим тим, већ многи купци одустају од куповине - каже Зорица петровић, агент за продају некретнина.

Има и оних који још нису повећали цијену станова, и она је око 1.400 марака по квадратном метру. Ипак, због опстанка предузећа у неповољним условима, ускоро ће и они подићи цијене станова и комерцијалних простора.

Уградња скупљег репроматеријала, повећала је цијену станова и до 30 хиљада марака по стамбеној јединици, кажу грађевинари. Тако се цијена двособног стана креће од 90 до 110 хиљада марака, а до скоро се такав стан могао купити по цијени од 80 хиљада КМ.

Грађевинари и посредници у продаји стрепе да би новоформирана цијена од око 1.600 марака по квадратних метара могла и даље да расте, што би сигурно угрозило потенцијалне инвеститоре за градњу и куповину некретнина.