latinica  ћирилица
10/05/2021 |  12:27 ⇒ 12:27 | Аутор: РТС

Јапанци већински за отказивање Олимпијских игара

Најновије истраживање показало је да је чак 59 одсто Јапанаца за дефинитивно отказивање Олимпијских игара, док 39 одсто њих сматра да би највећа свјетска смотра спорта требало да се одржи, јавља агенција Ројтерс.

Истраживање је спроведено након што је у Токију до краја маја продужено ванредно стање због повећања броја обољелих од вируса корона, а проценат вакцинасности становништва изузетно низак и међу најнижима је када су богате нације у питању.

Званичници Међународног олимпијског комитета, организатори Игара у Токију, па и премијер Јапана Јошихиде Суга инсистирају да се Олимпијске игре одрже у планираном термину од 23. јула до 8. августа, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мјера и придржавање строгих ковид протокола.

Међутим, на мање од три мјесеца до планираног почетка Олимпијских игара покренута је петиција са жељом да се Игре не одрже, коју је за првих пет дана потписало више од 300.000 Јапанаца.

- Никада нисам ставио Олимпијске игре на прво мјесто - рекао је премијер Суга упитан да ли ће се наставити са припремама за одржавање Игара и уколико број заражених вирусом корона у Јапану настави да расте и потом додао:

- Мој приоритет је увијек био да заштитим животе и здравље Јапанаца. Зато прије свега, морамо да спријечимо даље ширење вируса - рекао је Суга.

Он је поновио да судбина Олимпијских игара зависи од процјене МОК-а, а да је улога јапанске Владе да предузме све неопходне кораке како би оне биле безбједно одржане.