latinica  ћирилица
10/05/2021 |  12:31 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Шљивовица са имања Дрљача најбоља на свијету

Шљивовица са имања Рајновача породице Дрљача, која живи недалеко од Новог Града, проглашена је за најбољи дестилат од коштичавог воћа на свијету на интернационалном такмичењу у Енглеској "Ворлд дринкс авордс" /World drinks awards/.
Нови Град -признање ракија - Фото: СРНА
Нови Град -признање ракијаФото: СРНА

Награђена шљивовица је дестилат од три сорте шљиве, од којих је једна аутохтона сорта пожегача, а власништво је четрдесетшестогодишњег Бранка Дрљаче.

- Купажа је састављена од пет дестилата која су у процесу старења одлежали у седам буради од три различита дрвета - српски храст, француски "limousin" храст и дуд - рекао је Дрљача Срни.

Дрљача је као амбасадор Унеска за културну баштину њемачког града Мајнахјма званично представљао српску заједницу о теми слава и ракија.

Он је истакао да је ова награда више од златне медаље, јер су показали да имају најбоље пиће на свијету за ову годину направљено од коштичавог воћа.

Бранко, рођен у Ивањској између Новог Града и Босанске Крупе, од 1990. године живи и ради у Њемачкој, али је на породичном имању у родном мјесту засадио воћњак.

Дрљача је навео да су се производњом племенитих дестилата почели да баве 2010. године, а наставиће да раде на дестилатима ракија.

Бранко Дрљача је сомелијер племенитих дестилата, сертификовани сензоричар за дестилате, доцент на академији за сомелијере, дизајнер Аромабокса за сензорно вјежбање, те члан више комисија за оцјењивање алкохолних пића.