latinica  ћирилица
10/05/2021 |  12:54 | Аутор: РТС

Фабрици: Од реформи зависи отварање поглавља

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је у програму РТС, да је реформски процес у Србији напредовао, али да је мали напредак постигнут у области владавини права.
Сем Фабрици (фото: europa.rs) -
Сем Фабрици (фото: europa.rs)

Истиче да су управо реформе у владавини права оне које су ургентне како би се земље чланице убиједиле да Србија може да иде напријед.

Фабрици је навео да је Србија напредовала, али да је пут ка ЕУ дуготрајан и да је сада сувише рано говорити о отварању или неотварању поглавља.

- Отварање поглавља је питање процеса који се заснива на реформама. Ви као земља кандидат сте прихватили читав низ принципа и врло конкретних мјера које морате да предузмета да бисте били дио Европске уније те у том смислу реформски процес у Србији је напредовао, али у неким областима као што је владавина права је постигнут мали напредак - наводи Фабрици.

- То је област коју најчешће помињемо. На крају је на земљама чланицама да дају зелено свјетло, да кажу да ли ће се неко поглавље отворити или не и процијене да ли је постигнут довољан напредак - наводи Фабрици и додаје да је потребна једногласност.

Он је, говорећи о отварању нових преговарачких поглавља, указао да то не треба посматрати као циљ сам по себи, него га треба радије довести у везу са напретком реформи које за циљ имају задовољавање стандарда ЕУ. 

- Потребне су нам и реформе у пољопривреди, животној средини, спољној политици итд - наводи Фабрици.

На питање да ли је Поглавље 35 предуслов за отварање неких нових поглавља одговара.

- Не бих рекао да је Поглавље 35 дијалог Београда и Приштине главни предуслов за отварање нових поглавља, али свакако процес приступања обухвата различите области, а једна од њих је и нормализација односа са Приштином, друга је владавина права. 

Оцјењује да се Србија добро сналази током пандемије.

- Процесом вакцинације. Привреда је успјела да се опорави и ово је тренутак да се поново фокусирате на реформе која Србија мора да постигне, посебно у области владавине права и мислим да је то задатак за 2021. годину - истиче Фабрици.