latinica  ћирилица
10/05/2021 |  14:25 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Положени вијенци код Споменика жртвама геноцида на Старом сајмишту

Код Споменика жртвама геноцида на Старом сајмишту данас су положени вијенци поводом 10. маја - Дана сјећања на жртве Холокауста у Београду.
Положени венци на Споменик жртвама геноцида на Старом сајмишту (фото: beograd.rs) -
Положени венци на Споменик жртвама геноцида на Старом сајмишту (фото: beograd.rs)

Вијенце су положили предсједник Скупштине града Никола Никодијевић и замјеник градоначелника Београда Горан Весић, предсједник Јеврејске општине Београд Александар Јинкер, предсједник Градског одбора СУБНОР-а Бора Ерцеговац, те представници Удружења "Шеста личка дивизија" и дипломатског кора.

Весић је истакао да седму годину заредом Београд обиљежава Дан сјећања на жртве Холокауста сјећањем на суграђане јеврејске националности који су страдали на овом мјесту само зато што су били друге вјере и нације.

Он је нагласио да ти људи не смију бити заборављени, јер су дио историје Београда, чија је обавеза да их се сјећа, објављено је на сајту града.

- Овај дан је изабран зато што је, нажалост, тог дана 1942. године нацистички окупатор прогласио Београд градом без Јевреја. На нашу срећу, а на њихову жалост, то није било потпуно тачно јер су неки Јевреји успели да преживе тако што су се скривали код пријатеља Срба или су били у Народноослободилачкој борби. Али, нажалост, већина Јевреја је трагично страдала управо овде на овом мјесту - рекао је Весић.

Он је додао да очекује да током наредних мјесеци буде формиран управни одбор Меморијалног центра Старо сајмиште, потом би требало да крене експропријација земљишта и објеката, а након тога ће бити расписан међународни конкурс за идејно рјешење меморијалног комплекса да би идуће године почела градња.

- Ово је последњи концентрациони нацистички камп у Европи који није обиљежен - напоменуо је Весић.

Он је истакао да ће ове године бити коначно ријешен и проблем Топовских шупа, па би се расписао конкурс за уређење и изградњу меморијалног комплекса.

Предсједник Јеврејске општине Београд Александар Јинкер захвалио је граду за то што је препознао овај датум и нагласио да овакви догађаји никада не смију бити заборављени, на првом мјесту због будућих генерација.

Он је подсјетио да је донесен закон о изградњи и оснивању Меморијалног центра Старо сајмиште, који ће заједно са Топовским шупама бити мјесто сећања на жртве Холокауста.

- Држава је донела јединствен закон у Европи о поврату имовине, а тим приходима успијевамо да ревитализујемо нашу заједницу и омогућимо остарјелим члановима да живе достојанствено - рекао је Јинкер.