latinica  ћирилица
10/05/2021 |  15:33 ⇒ 18:12 | Аутор: СРНА

Поништено рјешење Одјељења за просторно уређење Града Бањалука

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, као надлежни другостепени орган, поништило је рјешење Одјељења за просторно уређење Града Бањалука, којим се одбија привремено задржавање баште у оквиру угоститељског објекта "Кајак" и спис предмета вратило првостепеном органу на поновни поступак.
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација)Фото: РТРС

Из Министарства је саопштено да је приликом доношења оспореног рјешења дошло до више грубих повреда материјалних прописа и процесних закона.

- Рјешење надлежног одјељења Града Бањалука о легализацији "Кајак" терасе очигледно је донесено исхитрено, уз низ процесних недостатака и без потпуног и правилно утврђеног чињеничног стања - наводи се у саопштењу.

Из Министарства су навели да је прво дошло до повреде одредбе члана 5. став 1 Закона о легализацији бесправно изграђених објеката, који прописује да након подношења захтјева за легализацију, надлежни орган, у овом случају Град Бањалука, мора извршити увиђај на лицу мјеста, што у овом предмету није урађено.

- Такође, било је неопходно да се поуздано и без грешке утврди да ли је изградња спорног објекта започела прије ступања на снагу Закона о легализацији бесправно изграђених објеката, који је донесен у јулу 2018. године или послије, што у овом случају није учињено - наводи се у саопштењу.

Да би се у овом случају донијела исправна одлука у смислу члана 17. став 2 Закона о легализацији, с циљем утврђивања потпуног и тачног чињеничног стања,
наводе из Министарства, предмет је потребно употпунити, између осталог, и изјавама свједока о времену изградње предметног објекта, те је потребно саслушати и носиоца израде урбанистичко-техничких услова.

С обзиром на појачан интерес јавности из Министарства траже од градоначелника и надлежних органа у Градској управи, да се поновљени поступак у овом предмету води уз стриктно поштовање закона и законских процедура, како би се убудуће избјегле сличне ситуације.

- Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију подржава сваку иницијативу за законито кориштење објеката, али не може да подржи да се грубо крше прописи и доносе исхитрена рјешења која нису у складу са Законом - наводи се у саопштењу.