latinica  ћирилица
10/05/2021 |  16:05 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Број ријешених предмета у односу на прилив 100 одсто

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић и предсједници окружних судова у Српској констатовали су данас да су ови судови завршили значајан број предмета, упркос тешкоћама које се односе на прилагођавање начина и организације рада прописаним епидемиолошким мјерама током пандемије вируса корона.
Министарство правде (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство правде (фото: илустрација)Фото: РТРС

Према изјештају за период 1. јануар - 31. децембар 2020. године, окружни судови имали су у просјеку број ријешених предмета у односу на прилив 100 одсто, односно тај проценат се кретао од 93 до 119 одсто", саопштено је из Министарства правде.

Како је истакнуто током састанка у Бањалуци, број заосталих предмета није се значајно повећао у односу на претходне године.

Наглашено је да је на резултат рада окружних судова значајно утицала пандемија вируса корона, јер су према Уредби са законском снагом о роковима и поступању у судским поступцима за вријеме ванредног стања за територију Републике Српске били обустављени рокови у судским поступцима, што је утицало на повећање обима предмета.

Касиповић и предсједници окружних судова, осим о извјештају о раду ових судова, разговарали су и о условима рада и кадровским питањама, као и законским прописима, прије свега процесним законима за које је ово министарство овлаштени обрађивач.

Када су у питању материјални, просторни и финансијски услови за рад окружних судова, на састанку је закључено је да их сви судови испуњавају на оптималном нивоу јер Министарство правде Српске континуирано настоји да их обезбиједи.

На састанку је било ријечи и о актуелним питањама из надлежности окружних судова, проблемима са којима се судије сусрећу у погледу законске регулативе, те потребама измјене и унапређења ове регулазиве ради унапређења ефикасности рада окружних судова.

Министар Касиповић ће овог мјесеца одржати састанке са предсједницима свих судова у Републици Српској, а предвиђено да завршни састанак буде одржан са предсједницима основних судова у Српској.