latinica  ћирилица
10/05/2021 |  16:21 | Аутор: СРНА

"Измјеном прописа до повећања неопорезивог дијела дохотка"

Влада Републике Српске ће повећати неопорезиви дио дохотка измјеном пореских прописа у наредном мјесецу, што за циљ има раст нето плата запослених и смањење притисака у вези са растом плата који проистичу из смањене понуде радне снаге у Српској, саопштено је из Уније удружења послодаваца Српске.
Унија удружења послодаваца Републике Српске - Фото: РТРС
Унија удружења послодаваца Републике СрпскеФото: РТРС

Из Уније наводе да је на њихову иницијативу у петак, 7. маја, одржан састанак са предсједником Владе Српске Радованом Вишковићем о теми смањења опорезивања рада, сузбијања неформалне економије и покретања процеса вакцинације радника.

Како се наглашава, у току су преговори и анализа могућности у вези са нивоом повећања неопорезивог дијела дохотка.

- Имајући у виду присуство злоупотребе института непуног радног времена, односно пријављивања радника на радно вријеме краће од осмочасовног, Влада Српске ће измјеном прописа утврдити минималну основицу за опорезивање рада у висини најниже плате у Српској, без обзира на дужину трајања радног времена - наводи се у саопштењу.

Представници Уније послодаваца су истакли проблем одсуства са рада због вируса корона и изолације радника и изнијели приједлоге за стимулисање вакцинације радника.

- Имајући у виду извјесну расположивост значајнијих количина вакцина у скоријем периоду, Унија је преузела обавезу испитивања потреба послодаваца и учешћа у покретању и реализацији процеса вакцинације радника - наводе у Унији и истичу да се упутник у вези са вакцинацијом запослених попуњавање на сљедећем линку.

У Унији наводе да је рок за пријаву за вакцинацију запослених петак, 14. мај до 16.00 часова.