latinica  ћирилица
10/05/2021 |  18:44 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Камени мост: Један од најпрепознатљивијих мотива Требиња (ВИДЕО)

Требиње, са околином, има толико старих културно - историјских споменика да су често они новији, који такође заслужују пажњу, у сјени.
Требиње-Камени мост -
Требиње-Камени мост

Тако је са Каменим мостом у центру града. Иако је изграђен тек прије 67 година, због своје љепоте постао је један од заштитних знакова града.

Дуго је на овој локацији саобраћала скела и са једне на другу обалу Требишњице пребацивала људе и робу.

Оштра длијета и руке херцеговачких клесара мјесецима су обликовала камене блокове. Било је међу радницима кажњеника тадашњег система, тзв. "информбироваца" који су на градилишту одрађивали своју казну.

Журило се са изградњом из више разлога. Било је неопходно изградити снажан, стабилан мост. Он би би омогућио саобраћање и превоз терета неопходног за развој града на лијевој обали ријеке.

Градња је трајала четири године.

Уз сву жељу и труд, нисмо у Требињу успјели да нађемо ни у градском ни у другим архивима никаву документацију о градњи Каменог, односно Новог моста, ни о његовом пројектанту. Од 1954. када је завршена, ова складна грађевима која се савршено укоплила у околни амбијент, постала је један од најпрепознатљивијих градских мотива.

Мало је разгледница Требиња, умјетничких слика или данас фотографија на друштвеим мрежама на којима није управо овај мост.

Али ето, иронично је да више знамо о неким грађевинама из прошлих вијекова, него о овој, која нам на корист служи тек шездесетак година и која као складан и ефектан накит украшава ионако лијепу Требишњицу.